En Sıcak Konular

Mali'deki çatışmalar şiddetlendi

3 Nisan 2012 15:48 tsi
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Dünya mirası listesinde yer alan Mali'nin kuzeybatısındaki tarihi Timbuktu kenti çevresindeki çatışmaların yarattığı riskten endişe duyduğunu bildirdi.

Mali'de  idareyi geçiren askeri cuntacılarla muhaliflerin çatışmaları bir çok kentte devam ediyor. UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova yayımladığı açıklamada, Mali yetkililerini ve çatışan tarafları Dünya Mirası listesinde yer alan Timbuktu'nun zarar görmemesi için çaba göstermeye ve 1972 Dünya Mirası anlaşmasına imza atan ülke olarak yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ettiğini belirterek, "Cingareyber, Sankore ve Sidi Yahya adlı üç büyük camisi bulunan Timbuktu'nun harika toprak mimarisi muhafaza edilmeli. 16 mezarlığı ve mozoleleri ile Mali halkının kimliği ve evrensel mirasımızın korunması esastır" ifadesini kullandı.

Genel Direktör Bokova, UNESCO'nun, Timbuktu'nun korunmasında Mali'ye yardım için uzmanlık ve deneyim birikimini paylaşmaya hazır olduğunu belirtti.

1988'de Dünya Mirası listesine alınan Timbuktu, 15. ve 16. yüzyıllarda entelektüel ve spiritüel bir başkent olmasının yanı sıra İslam'ın Afrika'da yayılmasında bir merkez konumunda bulunuyordu.

Üç büyük camisinin altın çağının tanıklığını yaptığı kentin kütüphanelerinde bazıları İslamiyet öncesine ait yüz binlerce el yazması bulunuyor.

-İsyancılar güneye ilerliyor-

Bu arada, Fransa İşbirliği Bakanı Henri de Raincourt Radio France Internationale'e (RFI) yaptığı açıklamada, dün muhal,flerin eline geçtiği bildirilen Timbuktu kentinin güneyinde Mali'nin orta kesimlerinde yer alan Mopti kenti çevresinde isyancıların hareketli olduğunu belirtti.

Ülkenin orta kesimlerindeki diğer kentlerin de isyancı Tuareglerin kontrolüne geçmesi olasılığıyla ilgili bir soru üzerine Fransız bakan, "İsyancıların yakınlarda hareketli olduklarına dair bilgiler geliyor. Mopti çevresinde hareketliler. Ancak başkent Bamako şu anda tehdit altında değil" dedi.

-İsyancılar görüşmelere hazır-

Öte yandan, kendisini Mali'deki cunta için baş müzakereci olarak tanıtan eski Malili Bakan Muhammed Ag Erlaf, ülkenin kuzeyini ele geçiren isyancı grubun, Mali'nin geleceği konusundaki müzakereleri sürdürmeye istekli olduğunu bildirdi.

Eski bakan, isyancı grup Ulusal Azavad Kurtuluş Hareketi'nin görüşmelere hazır olduğunu söyledi.

aa



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,772 µs