En Sıcak Konular

İstanbul görüşmelerine itiraz

3 Nisan 2012 15:24 tsi
İstanbul görüşmelerine itiraz Türkiye'nin izlediği Suriye politikasına İranlı yetkililerden itiraz geldi.

İran'ın etkin kurumlarından Uzlaştırma Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, İstanbul'da yapılması öngörülen İran-P+1 (BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya) nükleer görüşmelerinin İran'a dost ülkeler Suriye, Irak ya da Lübnan'da yapılmasını istedi.

Türkiye'nin görüşmelerin 13 Nisan'da İstanbul'da yapılması önerisi İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi tarafından 'en iyi alternatif' şeklinde yorumlanmıştı. İranlı yetkililer toplantının yeri konusunda henüz net kararın verilmediğini öne sürüyor. Türkiye geçtiğimiz yıl Ocak ayında nükleer görüşmelere ev sahipliği yapmıştı.

Ancak Türkiye'nin Suriye konusunda İran'la tamamen zıt bir politika izlemesi, ayrıca Malatya'ya konuşlandırılan NATO savunma sistemleri Tahran'da büyük bir rahatsızlık meydana getiriyor. "Aslında Türkiye'deki dostlarımız bazı anlaşmalarımızı ve görüşmelerimizin sonuçlarını yerine getirme konusunda başarısız oldular." diyen Rızai, görüşmeleri başka bir ülkede yapmanın daha iyi olacağını belirtti.

Bizzat ülkenin dini lideri Ali Hamaney tarafından atanan Uzlaştırma Konseyi başkanı, ülkenin en etkin kurumlarından biri olarak değerlendiriliyor. Önceki gün Tahran'da Konsey üyelerine konuşan Rızai, Türkiye'nin ne gibi yükümlülüklerini yerine getirmediğine değinmedi.

Salihi, görüşmeleri İstanbul'da yapmanın karşıt kampta yer alanlara Tahran'ın gittikçe zayıfladığı ve daha zayıf şartlarla karşılarını çıktığı hissi vereceğini de öne sürdü.

İran'ın en güçlü organizasyonu olarak adlandırılan Devrim Muhafızları Komutanı olan, 2009'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Mahmut Ahmedinecad'a karşı seçimlere giren Rızai, görüşmelerin dost ülkeler olarak adlandırdığı Suriye, Irak ya da Lübnan'ın başkentinde yapılmasını önerdi.

İran Parlamentosu üyelerinden İsmail Kevseri ise Türkiye'nin ABD ve İsrail'in mesajcısı durumuna geldiğini öne sürdü. Kevseri, Türkiye'nin Batı ile izlediği el ele politikasının kendi halkı ve diğer bölge hakları arasında nefret uyandıracağını da iddia etti. Kevseri, İstanbul'da yapılan Suriye'nin Dostları konferansını da Suriye'nin düşmanları toplantısı şeklinde yorumladı.

Aynı şekilde İran Parlamentosu Başkanı Ali Larijani de İstanbul Konferansı'nı "İsrail'e rüşvet konferansı" diye yorumladı.

Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,498 µs