En Sıcak Konular

40 yıldır Türk olduğunu anlatamıyor

3 Nisan 2012 13:47 tsi
Mardin’de kan davası yüzünden babasının kaydını yaptıramadan Suriye’ye küçük yaşta götürdüğü Celal Haram, 40 yıldır kimliksiz kalmanın verdiği sıkıntılarla boğuşuyor. Şu anda Mardin'de yaşayan eşi ile Güney Kıbrıs’ta evlenen iki çocuk b

40 yıldır dört ülke değiştiren ve hiçbir ülke vatandaşlığı alamayan Celal Haram, babası tarafından daha iki yaştayken kan davası yüzünden Suriye’ye götürülmüş. Suriye’de de resmi bir kaydı olmadığı için Türkiye'ye giriş yapamayan Haram, Suriye’den kaçak yollarla Lübnan’a oradan da mülteci olarak Güney Kıbrıs’a gelmiş.

Celal Haram, Kıbrıs Türk tarafına girerken de sorun yaşamış. Şu anda Birleşmiş Milletler’in yardımıyla kendisine verilen bir belge ile KKTC’de kalabilen Haram, Mardin’deki ailesine kavuşmanın hayallerini kuruyor.

Yaklaşık 20 yıl kaldığı Suriye’de, Türk uyruklu olduğu için vatandaşlık alamadığını ifade eden Haram, kütüğünün Türkiye’de olduğuna hiçbir yetkiliyi inandıramamaktan yakınıyor. Yaşlı annesinin KKTC’deki elçiliğe kadar gelerek, kendisinin Türkiye’ye alınması için mücadele verdiğini dile getiren Haram, “Annem, buradaki yetkililere Suriye’ye kan davası yüzünden kaçtığımızı söyledi. '70 yaşındayım. Oğlumu şimdi göremezsem bundan sonra ne zaman görürüm?' dedi ve benim Türkiye’ye kabul edilmem için gerekenin yapılmasını istedi. Fakat anneme 'Neden oğlunuzu kaydettirmediniz?' denilerek talebi geri çevrildi." diyor.

Celal Haram, bir seferinde Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği vasıtasıyla polisler eşliğinde feribotla Mersin'e kadar gitmeyi başarsa da, buradan geri çevrilmiş. Türkiye'ye giremediği için şu an Mardin'de bulunan eşiyle Güney Kıbrıs'ta evlendiklerini ve iki çocuk sahibi olduklarını ifade eden Celal Haram, "Eşim ve çocuklarıma şu anda kayınbabam bakıyor.

Onun da bir oğlu var. Ayakları sakat. Hepsinin hali perişan. Bana Mardin'den, çocukların babası olduğuma dair tutanak gelmesine rağmen hâlâ resmi bir şey yaptıramıyorum." diye dert yanıyor.

KKTC’deki bir pansiyonda küçük bir odada üç kişi kalan Haram’a, bazı hayırseverler tarafından yardım ediliyor. Şu anda eşinin ve çocuklarının fotoğraflarına bakarak gözleri dolan Celal Haram, çocuklarına kavuşmak için yetkililerden yardım bekliyor.

CİHAN



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,727 µs