En Sıcak Konular

Netekim provokasyona dikkat!

3 Nisan 2012 10:48 tsi
Türkiye'nin dört bir yanından dönemin mağdurları tarihi duruşmayı izlemek için Başkent'e gelecek. 4 Nisan günü Ankara'da birçok noktada basın açıklaması yapılacak. Bu durum 'provokasyon' şüphesini akıllara getirdi.

2 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştirenler yarın Ankara'da hâkim karşısına çıkacak. Sağdan ve soldan dönemin mağdurları ise Türkiye'nin dört bir yanından duruşmayı izlemek için Başkent'e gelecek.

4 Nisan günü Ankara'da birçok noktada basın açıklaması yapılacak. Bu durum 'provokasyon' şüphesini akıllara getirdi. MHP ve ülkücü kuruluşlar davası nedeniyle 11 yıl 11 gün cezaevinde kalan avukat Osman Başer, duruşma günü istenmeyen olayların olabileceğine dikkat çekerek emniyet güçlerinin çok dikkatli olmasını istedi.

Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na konuşan Başer, davaya hem müdahil hem de 180 darbe mağduru insanın hakkını arayacak. Böyle bir mekânda, duruşma tutanaklarına 'beyanlar geçti geçmedi' kavgasının yapılacağı bir yargılamanın adil, tarafsız ve bağımsız olduğunun iddia edilemeyeceğini dile getiren Başer, tarihi bir davanın geniş bir salonda, kamuoyuna açık bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Stenograf ve kayıt sistemi ile her şeyin kayıt altına alınmasını isteyen Başer, tüm katılma taleplerinin gerekçelerinin duruşma tutanaklarına geçtikten sonra karar verilmesi gerektiğini ifade etti.

Mağdur ve müşteki olduğunu iddia edenlerin beyanları alınmadan, avukatları dinlenmeden sınırlama getirmenin objektif hukuk ilkeleriyle, usul hükümleriyle sonuç alınamayacağını ifade eden Başer, "Binlerle ifade edilen tutuklamalar, yüzlerce idam kararları, yüzlerce faili meçhul cinayetler, idam cezaları, anayasanın ve yasalarımızın ortadan kaldırıldığı bir dönemde, özel soruşturma ve kovuşturmayla hüküm tesis etmek, darbecilerin kendilerini haklı göstermek için başvurduğu hukuk yoludur. Oysa özel yetkili mahkemeler, siyasi otoritenin denetim ve kontrolü olduğu iddiasını ileri sürenlerin haklılığını ortadan kaldırmak için müdahil taleplerinin tamamının sözlü olarak aldıktan sonra karar vermesi gerekir. Aksi halde sembolik ve senaryolaştırılmış, sonucu şimdiden belli olan yargılama gibi görülecektir." dedi.

KOLLUK KUVVETLERİ SIKI DENETİM YAPMALI

Darbe iddianamenin içeriğinden anlaşıldığı üzere Türkiye'nin mozaiğini yansıtan çeşitli tüzel kuruluşlar ve şahısların beyanları bulunduğunu anlatan avukat Başer, şöyle devam etti: "Dolayısıyla 4 Nisan'da duruşmaya katılmak için gelen taraflar, aynı siyasi görüşe mensup, aynı grupların insanları olmayacaklar. Geçmişte olduğu gibi provokasyona açık bir topluluk olacaktır. Kolluk kuvvetleri bu konuda çok sıkı denetim ve kontrol yapmak zorundadır. Bu tedbirler alınmadığı takdirde, istenmeyen bir takım olaylar hepimizi üzebilir. Bunun için arama merkezleri, bekleme yerleri, çay, su ve tuvalet ihtiyaçlarının karşılanabilecek yerlerin güvenli hale getirilmesi dileğimiz ve isteğimizdir."

Darbecilerin yargılanmasının sonuç ne olursa olsun tarihe not düşmek açısından çok önemli olduğunun altını çizen Başer, darbecilerin hukuk önünde adil, bağımsız, tarafsız olarak yargılanmalarını istediklerini ifade etti. Başer, Türkiye'nin geleceği, genç nesillere hukukun üstünlüğünü hâkim kılmak adına şimdiden hayırlı, uğurlu olmasını diledi.

MHP DAVAYI GÖZLEMCİ OLARAK İZLESİN

CHP'nin darbeden mağdur olan siyasi teşkilat olarak davaya müdahillik talebinde bulunduklarını hatırlatan Başer, bu davranışından dolayı CHP'yi kutladı.

Başer, "12 Eylül 1980'de siyasi örgütü kapatılmış, lideri tutuklanmış, gençlik teşkilatları kapatılmış, tüm yöneticileri işkence, baskı altında hukuk dışı yollarla beyanları alınmış, hukuk dışı yollarla deliller tesis edilmiş MHP'nin değerli yöneticilerinin müdahil olmakta neden geri durduklarını anlamak mümkün değildir. Bizler, onlardan, müdahil olmasalar dahi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde muhalefet partisi olarak gözlemci sıfatıyla duruşmalara bir gözlemci heyeti göndermelerini isteriz." diye konuştu.



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,171 µs