En Sıcak Konular

CHP enerji zamlarını hatalı politikalara bağladı

3 Nisan 2012 08:52 tsi
CHP MYK Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Güler, toplantı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Birgül Ayman Güler, doğalgaz ve elektrik kullanım ücretlerine yapılan zamma ilişkin, ''Zamlar yanlış enerji politikasının ve yanlış enerji politikası nedeniyle doğan yüksek maliyetin halkın üç kuruşluk gelirinden finanse edilme çabasından başka hiçbir şey değildir'' dedi.

Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Güler, toplantı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda örgütsel çalışmaların ele alındığını belirten Güler, 431 ilçe ve 3 il kongresinin tamamlandığını, Haziran ayında Gençlik ve Kadın Kollarının da kongrelerini yapacaklarını kaydetti.

Güler, MYK'da değerlendirilen konulardan birinin de elektrik ve doğalgaz kullanım ücretlerindeki artış olduğunu belirtti. Hükümetin, dünya genelinde doğalgaz fiyatlarına yapılan artış ve siyasi istikrarsızlığı zamlara gerekçe olarak gösterdiğini ifade eden Güler, ancak dünyada doğalgaz fiyatlarının artmadığını söyledi. Doğalgaz fiyatlarının petrol ve petrol ürünlerine endeksli olduğunu, ham petrol fiyatlarında da artış meydana geldiğini belirten Güler, ''Mesele bunun doğalgaza AB üyesi ülkelerde bire bir yansıtılmamasının başarılmasıdır. Doğalgaz fiyatlarının orada düşük olmasının nedeni budur. Bizim ülkemizde bu başarılı gösterilemedi'' diye konuştu.

Türkiye'de tüketilen enerjinin yüzde 33'ünün doğalgaza dayandığını, ancak doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlı olunduğunu belirten Güler, yaşananların temelinde bu sorunun bulunduğunu söyledi. Hükümet programında enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının yer aldığını, ancak bunun hayata geçirilmediğini savunan Güler, ithal kömür ve doğalgaz santralları için verilen lisansları da eleştirdi.

-''Doğalgazda ÖTV ve KDV'yi düşürün''-

Güler, doğalgaz ve elektriğe gelen zamların önce vatandaşların bütçesini vurduğunu ifade ederek, bunun için de hükümete doğalgazdaki ÖTV ve KDV oranının sembolik bir düzeye düşürülmesini önerdi. Güler, şöyle konuştu:

''Zamlar yanlış enerji politikasının ve yanlış enerji politikası nedeniyle doğan yüksek maliyetin halkın üç kuruşluk gelirinden finanse edilme çabasından başka hiçbir şey değildir. Bu kadar yüksek zammın bu kadar rahat yapılabilmesi nasıl açıklanabilir diye merak ettik. Bizim eriştiğimiz sonuç şudur, Hükümet şımarıklığı. 'Ne yaparsam yapayım nasıl olsa buradayım' bu zamlar örneğinde görüyoruz ki halka hesap verme refleksleri sıfır düzeyine inmiştir.''

-Suriye'nin Dostları Toplantısı-

Güler, MYK'da haftasonu İstanbul'da gerçekleştirilen Suriye'nin Dostları toplantısının da ele alındığını belirterek, toplantıya sorunun çözümünde uzlaşmayı sağlayacak taraflar olarak nitelendirilen Rusya, Çin ve İran'ın bulunmadığına dikkati çekti. Toplantı sonrası açıklanan bildirgede bir karar bulunmadığını savunan Güler, ''Suriye'nin Dostları toplantısı bir fiyaskodur. Sözüm ona Suriye'ye ilişkin politikayı belirleme iddiası taşıyanlar karar dahi alamayacak kadar dağınıklardır. Türkiye'nin oradaki rolü kraldan çok kralcılıktır'' diye konuştu.

-Başbakan Erdoğan'ın İran ziyareti-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a yaptığı ziyareti de eleştiren Güler, ''İran'da ev sahibi Başbakan'ı kabul etmedi. Rahatsız olduğu söylenen zaman diliminde iki başka heyeti kabul etti. Başbakan orada bir gün bekletildi. Buna ilişkin olarak en küçük bir rahatsızlık hissetmedi. Türkiye'nin onurunu şahsında savunamadı'' ifadelerini kullandı.

Güler konuşmasının ardından Ankara Keçiören'de bir evde sobadan sızan karbonmonoksit gazından etkilenerek yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi ve doğalgaz kullanma olanaklarına sahip olduğu halde kömür kullanan ve yaşamını kaybedenlerin doğalgazdaki pahalılaşmanın kurbanları olduğunu ileri sürdü.

MYK toplantısı sırasında İstanbul Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı içindeki nüfus müdürlüğü önünde bir patlama olduğu haberini aldıklarını da belirten Güler, yaralılara acil şifalar diledi. Güler, ''Bu bir saldırıysa nereden gelirse gelsin nefretle reddettiğimizi söylemek istiyorum'' dedi.



AA

Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,849 µs