En Sıcak Konular

Rus ajan, Obama'ya yaklaşırken yakayı ele vermiş

2 Nisan 2012 19:06 tsi
Haziran 2010'da diğer 9 ajanla birlikte ABD'de yakalanarak sınır dışı edilen ajan Anna Champan'ın ABD Başkanı Barack Obama'nın yakın çevresine yaklaşmaya çalışırken yakayı ele verdiği iddia edildi.

İngiliz BBC kanalının hazırladığı "Günümüzün Casusları" adlı programa göre 'Kızıl Ajan' Obama yönetimi dairesinde yer alan bir yetkiliyi baştan çıkarmaya çalışırken endişelerin artmasına neden oldu.

Programda görüşlerini aktaran FBI karşı istihbaratla mücadele masası Başkanı C. Frank Figliuzzi'e göre, Chapman ABD üst düzey yönetimine giderek yaklaşıyordu. FBI üst düzey yetkilisi, "Chapman'ın fazla yaklaşması, bizim endişemize neden oldu" dedi.

Figliuzzi, Chapman'ın baştan çıkarmaya çalıştığı Obama yönetimindeki yetkili şahsın ismini vermeyi reddederek, "Bu yetkili ABD Başkanı'nın kabinesinde yer alıyor. Kendisi ABD icra mercileri arasındaki çok önemli isimlerden biri...Biz çok endişeliydik. Onlar (Rus ajanlar) Amerikan yetkiliye daha fazla yaklaşınca biz bunun devam etmesine engel olmak için bir karar aldık" dedi.

Belgesel programı yorumlayan İngiliz Independent gazetesi, "Belgeselde Chapman'ın FBI tarafından yakalanmasıyla ilgili asıl gerçekler ortaya çıkarılıyor. Üst düzey resmi yetkililer, etkileyici Rus bayan ajanın Obama'nın yakın çevresindeki bir yetkiliyi baştan çıkarmayı planladığından endişe duyuyordu" iddialarında bulundu. Gazeteye göre, Haziran 2010'da 10 Rus ajanın ABD'de yakalanarak sınırdışı edilmesinin en ciddi nedeni de Chapman'ın söz konusu ABD'li yetkiliyi olası "cinsel tuzağa" düşüreceği endişeleri oldu.

2010 Haziran ayı sonunda Amerika'da Rusya lehine casusluk yaptıkları iddiası yakalanan ajanlar Rus Dış İstihbarat Servisi SVR adına çalıştıkları ve kara para akladıkları gerekçesi ile yargılanmıştı. Mahkeme tarafından sınır dışı edilmesi kararlaştırılan 10 Rus ajan 10 Temmuz tarihinde Viyana'nın Schwechat Havalimanı'na getirilerek 4 Rus kökenli ABD'li ajanla takas edilmişti.

(CİHAN) 

Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,094 µs