En Sıcak Konular

Almanya için Türkiye'nin önemi arttı

2 Nisan 2012 17:43 tsi
Ekonomisinde büyüme rekorları kıran Türkiye'nin uluslararası ticarette de önemi artmaya devam ediyor. Almanya Federal İstatistik Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'ye yapılan ihracatta son 10 yılda dört kat ve bu ülkeden yapılan ithalatta ik



2011 yılını yüzde 8,5 büyüme ile kapatan Türkiye'nin, Almanya'nın ticari ortakları arasındaki öneminin ciddi oranda arttığı haber verildi. Kişi başına milli geliri 10 bin 444 dolara çıkaran Türkiye'nin büyüyen ekonomisinin etkisi, Avrupa'nın lokomotifi konumundaki ülkesi Almanya ile ticari ilişkilere de yansıdı. Uzun süredir Almanya'nın en önemli 20 ticari ortağı arasında yer alan Türkiye'nin öneminin son 10 yılda daha da arttığı ifade edildi.

Federal İstatistik Dairesi'nin (Destatis) basın bildirisine göre son 10 yılda Türkiye'ye yapılan ihracat dört kat artarken, Türkiye'den ithalat ise iki katına çıktı. Türkiye'ye ihraç edilen ürünlerin toplam değeri 2011 yılında 20,1 milyar euroyu, ithal edilen ürünler ise 11,7 milyar euroyu buldu. Almanya, Türkiye ile ticaretten 8,4 milyar euro karlı çıktı. Bu rakamlar baz alındığında Türkiye, Almanya'nın ticari ortakları arasında ihracatta 15. ve ithalatta 20. sırada bulunuyor. 2001 yılında Türkiye hem ihracatta hem de ithalatta Almanya'nın en önemli ticari ortakları arasında 20. sırada idi.

Almanya'dan Türkiye'ye yapılan ihracatta en önemli payı 5,1 milyar euro ile araç ve araç parçaları oluşturdu. Bunun yanında 3,8 milyar euroluk makina ve 2,3 milyar euroluk kimyasal ürünler Türkiye'de pazarlandı.

Türkiye'den Almanya'ya satılan ürünler arasında aslan payını tekstil sektörü oluşturdu. Türk ihracatının dörtte birini (3,2 milyar euro) tekstil ürünlerinin satışı oluşturdu. Bunun yanında Türkiye'den araç ve araç parçaları da ithal edildi. İhracat listesinin üçüncü sırasında ise makinalar yer aldı.

Almanya'nın en çok mal sattığı ortakları ise 101,5 milyar euro ile Fransa ve 73,6 milyar euro ile ABD oldu. 2011 yılında 1 trilyon 60 milyar euro ihracat ve 902 milyar Euro ithalat gerçekleştiren Almanya, bu iki ülke ile toplamda 55 milyar euro ticaret fazlası elde etti.

(CİHAN)

Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,737 µs