En Sıcak Konular

Avusturya'da ırkçılar Fas'ı kızdırdı

2 Nisan 2012 16:46 tsi
Irkçı partinin seçim afişinde yer alan "Fas hırsızlığı yerine, vatan sevgisi" ifadesi Fas ile Avusturya'nın arasında diplomatik krize neden oldu

Avusturya'nın Tirol eyaletine bağlı İnnsbruck şehrinde 15 Nisan Pazar günü yapılacak olan belediye seçimleri öncesi Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) hazırlamış olduğu 33 adet kışkırtıcı ve ırkçı seçim afişi yoğun tepki üzerine sokaklardan kaldırıldı.

Afişte yer alan "Fas hırsızlığı yerine, vatan sevgisi" ifadesi Fas ile Avusturya'nın arasında diplomatik krize neden olmuştu. Fas yönetimi, Avusturya'nın Rabat Büyükelçisi Wolfgang Angerholzer Dışişleri Bakanlığına çağırıp olayla ilgili izahat istemiş ve olay afiş Avusturya'da yargıya taşınmıştı. Ancak aşırı sağcı söylemleriyle tanına FPÖ partisinin yargı kararını beklemeden afişleri apar topar cadde ve sokaklardan kaldırdığı gözlendi.

3 AYRI DAVA AÇILDI

İlk olarak Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) afişler ile ilgili ' Kin ve düşmanlığa teşvik' ettiği iddiasıyla savcılığa başvurdu. Açılan davada Fas Krallığı Viyana Büyükelçiliği de davaya müdahil oldu. Afişlere ilişkin toplam 3 suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.

Viyana Fas Büyükelçiliği'nden gelen "iftiracı, ırkçı ve dışlayıcı" ifadelerinden sonra, Fas Dışişleri Bakanlığı ve Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) de tepkilierini dile getirdiler. KPÖ Partisi ayrıca bir de savcılığa suç duyurusnda bulundu.

BAŞKAN ADAYI ÖZÜR DİLEMEK ZORUNDA KALDI

Avusturya'da yaşayan Türk göçmenlerin de tepkisini çeken afiş gelen yoğun tepkiler üzerine İnnsbruck sokaklarından kaldırıldı.

FPÖ Partisi'nin İnnsbruck belediye başkan adayı August Penz Avusturya basınına bugün bir açıklama yaparak "Afişin içeriğinden ve aldığı tepkilerden Birinci derecede ben sorumluyum. Bu bir hataydı ve bu hata benim hatam. Herkesten özür dilerim. Kimseyi incitmek veya üzmek istememiştim." dedi.

Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,525 µs