En Sıcak Konular

Çiçek iade etti; komisyon değiştirmedi!

2 Nisan 2012 16:44 tsi
TBMM Adalet Komisyonu, TBMM Başkanlığı'nın İçtüzük'e aykırı olduğu gerekçesiyle iade ettiği adli sicil kayıtlarıyla iilgli kanun teklifinin raporunu, aynen Başkanlığa gönderdi

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, sabıka kayıtlarının kaymakamlıklarca verilmesini; 80 yıl olan kayıtların arşivde saklama süresinin de 15 ve 30 yıla indirilmesini öngören kanun teklifini raporuyla birlikte 30 Mart'ta TBMM Başkanlığına sundu. TBMM Başkanı Çiçek de Adalet Komisyonu'na gönderdiği 31 Mart tarihli yazıyla bu teklifi komisyona iade etti. Çiçek, yazıda, rapor ve metnin incelenmesi sonucu, teklif metninde yer almayan, ''statlarda elektronik bilet uygulamasını 14 Nisan 2014'e kadar uzatan'' yeni bir maddenin ihdas edildiğinin görüldüğünü kaydetti. Eklenen 4. madde ile Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 1. maddesinde yer alan ''en üst futbol liginde bulunan kulüpler için bir yıl, diğer kulüp ve kuruluşlar tarafından ise'' ibaresinin metinden çıkarıldığını ifade eden Çiçek, teklif metninde, bu kanunla ilgili değişiklik önerisinin bulunmadığını bildirdi.

Çiçek, görüşülen teklif ile eklenen maddenin konusu arasında da bir ilgi kurulamadığını vurguladı.

Cemil Çiçek, TBMM İçtüzüğünün ''Komisyonların yetkisi, toplantı yeri ve zamanı'' başlıklı 35. maddesinin 1. fıkrasında, ''Komisyonlar kendilerine havale edilen kanun tasarı veya tekliflerini aynen veya değiştirerek kabul veya reddedebilirler, birbirleriyle ilgili gördüklerini birleştirerek görüşebilirler...'', 2. fıkrasında ise ''Komisyonlar... kanun teklif edemezler, kendilerine havale edilen işler dışında kalan işlerle uğraşamazlar...'' hükmünün yer aldığını anımsattı. Çiçek, bu nedenlerle konuya ilişkin raporun yeniden değerlendirilmek üzere geri gönderildiğini bildirdi.

"İÇ TÜZÜĞE AYKIRI BİR DURUM YOK"

Komisyon Başkanı İyimaya da aynı gün TBMM Başkanlığı'na gönderdiği yazıda, Komisyon raporunda İçtüzüğe aykırı bir durum bulunmadığını belirtti.

Madde ihdas edilen konunun, Meclis Başkanlığı'nca 28 Mart'ta komisyona havale edildiğini ifade eden İyimaya, ''Üstelik bu teklifte, birleştirmenin ön koşulu kapsamında adli sicil mevzuatında değişiklik öngören ilave hükümler de vardır. Dolayısıyla komisyon, Meclis Başkanlığı'mızca havale edilmeyen bir işi görüşmüş değildir'' dedi.

İyimaya, adli sicil mevzuatı ile ilgili teklif görüşülürken, komisyonda temsil edilen partilerin 3 milletvekili tarafından yeni madde ihdası için önerge verildiğini bildirerek, şunları kaydetti:

''Komisyon, aynı konuda verilmiş teklifi, koşullarının varlığı halinde diğer teklifle birleştirerek işi sonuçlandırabileceği gibi Meclis Başkanlığı'mızca komisyonumuza havale edilen işle ilgili özdeş bir önergeyi madde ihdası yoluyla rapora ve metne yansıtabilir. Her iki yöntemin doğuracağı sonuçlar aynıdır. Komisyon, bu yarışan usulden (usuli telahuk) madde ihdası seçeneğine, önergenin uzlaşma temelinde oluşmasını gözeterek üstünlük tanımıştır. Somut olayın niteliği, gündeme hakimiyet ilkesinin regülatif karakteri ve esas teklif ile ihdas edilen madde alanının geniş anlamda konu birliği taşıması gözetilerek uygulanan usulün, demokrasinin ve parlamento hukukunun teleolojik sınırlarına daha uygun düştüğü düşünülmektedir.

Belirtilen nedenlerle rapor ve metnin yeniden değerlendirilmesi yoluna gidilememiştir. Rapor dahil, dosya bir bütün olarak makama aynen geri gönderilmiştir. Keyfiyet, Meclis Başkanlığımızın ve yüksek Genel Kurul'un takdirlerine arz olunur.''

A.A.



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,171 µs