iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Ağırlık Merkezi'nin koordinatları belli oldu!

2 Nisan 2012 13:51 tsi
Ağırlık Merkezi'nin koordinatları belli oldu! Bu oyunda kimler ortak? Rusya ile Çin mi, yoksa Çin ile İsrail mi? iyibilgi özel

Sibirya'nın Çin sınırında, Rusya Federasyonu'na bağlı bir bölge, önümüzdeki dönemde dünya ekonomisi açısından çok önemli bir yere oturabilir: Yahudi Özerk Bölgesi'nden bahsediyoruz.

1934 yılında, Sovyetler Birliği içersinde Stalin tarafından kurdurulan bu "oblast"ın ilginç bir hikayesi var. Bir başka yazıda etraflıca inceleyeceğiz.

Kurulduğu zamanlar Yahudi nüfus 18000'den fazlayken, 2010 itibariyle 2000 kişiye kadar düşmüş durumda. Nüfusun kalan %90'lık kesimi ise etnik Rus.

Bloomberg'in haberine göre, bu bölge hem Yahudiler hem de bölgede yaşayan diğer halklar için tekrar çekim merkezi olma yolunda. Bunun en önemli sebebi ise Çin'in hammadde açlığı.

Vladimir Putin tekrar devlet başkanlığına seçilmesi ile birlikte, Rusya'nın yeni kalkınma planı, belirginleşmeye başladı. Anlaşılan o ki, Putin'in planlarının merkezinde, Çin'in hammadde açlığını doyurmaya en yakın aday olan Sibirya bölgesi bulunuyor.

Çin'in devasa sanayi ihtiyaçlarının yarattığı pazardan pay kapabilmek için yüzlerce şirket, bu bölgeyi kendine hedef seçmiş durumda. Potansiyelin farkında olan Putin de, bölgenin ihtiyaç duyduğu yatırımlarını karşılayabilmek için kamu iktisadı teşekküllerini devreye sokuyor. İlk safhada 90 milyar dolarlık bir bütçeden bahsediliyor...

Artem Volynets adlı enerji ve madencilik şirketi yöneticisine göre Rusya'nın gelişmesi için adres artık Avrupa değil, Sibirya. Çin, ağır sanayisini besleyebilmek için sınırın ötesinden herşeyi almaya hazır. Eğer Sibirya olmazsa, bu pazar Afrika ve Avustralya olacak... Dolayısıyla Rusya elini çabuk zorunda.

2030'a kadar 425 milyar dolarlık yatırımın gerektiği ifade ediliyor. Dünyanın en büyük bakır madenlerinden birine ev sahipliği yapan Yahudi Özerk Bölgesi, bu bağlamda yatırımın kalbi olacak gibi gözüküyor.

Rusya ve Çin arasındaki bu ticari ilişkide, üçüncü bir oyuncuya daha yer olabilir; O oyuncu tabii ki İsrail. Şimdilik ABD'nin radarlarına yakalanmamaya çalışan Çin-İsrail ilişkileri, Sibirya'daki bu atılım ile yeni bir boyut kazanabilir.

Ünlü strateji uzmanı Zbigniew Brzezinski, aylar önce nüfus azlığına dikkat çekerek, "bu bölgeye dikkat edin" diye boşuna uyarı da bulunmamış...

www.iyibilgi.com özel

Konuyla ilgili diğer haberler:

http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=238660

http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=232641



Bu haber 2,381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,776 µs