En Sıcak Konular

Amerikan Kongresi’nden Petrol şirketlerine kıyak

28 Haziran 2007 13:46 tsi
Amerikan Kongresi’nden Petrol şirketlerine kıyak Büyük petrol şirketleri tarafından ödenmesi gündeme gelen yenilenebilir enerjiye yönelik vergi indirim paketine Senato’daki Cumhuriyetçiler’in engel olmasıyla; Petrol endüstrisi ve Amerikan Kongresindeki endüstrinin destekçileri büyük bir zafe

Çoğu demokrat olan 57 senatör, bu vergi indirim paketi lehine oylarını kullandı, 36 senatör ise karşı çıktı. Fakat Senato kuralları gereği, tartışmanın sona ermesi için 60 oy gerekiyor ve üç oy eksik kaldı.

Senatonun Demokrat çoğunluk lideri, Nevada senatörü Harry Reid, oylamadan önce vergi paketi olmadan bile enerji kanun önergesi sürecinin devam etmesini istediğini söyledi. Reid gazetecilere ayrıca, “Enerji Kanun Önergesi’nde hâlâ iyi şeyler var” dedi.

Nitekim, Senato daha sonra tekrar oyladı ve 61 Kabul, 32 Ret ile tüm önergenin devamı için gereken 60’ın üstünde oy alınmış oldu. Fakat en azından şu an için, paketin mağlubiyeti petrol lobisi için büyük bir başarı. Reid’in azmine rağmen sonuç, tüm önerge için iyiye delâlet etmedi.

Mağlup olan paket, yenilenebilir enerji için vergi indirimlerinde 32 milyar dolarlık bir indirim istiyordu ve bu toplam rakamın 29 milyar doları petrol endüstrisinde arttırılacak katma değer vergisinden sağlanacaktı.

Senatodaki demokratlar önergeyi gündemlerinin epeyce başına oturttular; böylece bugün ortaya çıkan sonuç onlar için derin bir hayal kırıklığı yarattı. Altı senatör oy kullanmadı. Önergenin destekçileri için hala bir şans var; onlar belki bazı karşı oyları kendi taraflarına çekebilirler ve tam katılımla önergenin tekrar diriltmesini sağlayabilirler.

Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve diğer alternatif enerji kaynaklarını finanse etmek için petrolün vergilendirilmesi, yurtiçi petrol ve doğalgaz aramalarını arttırmak için daha üç yıl önce kanunlaştırılan petrol dostu vergi teşviklerinden ciddi bir kopuşu ifade ediyor. Bu değişiklik kısmen Demokratların küresel ısınmanın etkileriyle ilgili artan kaygılarını da yansıtıyor.

Bu önergenin karşıtları, önergenin benzin fiyatlarını arttıracağını ve petrol şirketlerinin yabancı petrole olan bağımlılığı azaltma ihtiyacına karşılık gelecek yeni üretim ve rafineri yatırımlarını azaltmaya neden olacağını ifade ediyorlar.

On cumhuriyetçi ve Senato’nun iki bağımsız üyesi, tartışmayı sona erdirme lehine ve vergi paketinin kendisine geçilmesi için oy kullandılar. Bir gaz-petrol üretim eyaleti olan Louisiana senatörü Mary Landrieu, Demokratlardan tek “Hayır” oyu kullanan isim oldu.

Senatör Reid sonunda “hayır” oyu verdi; ancak onun oyu önergenin daha sonra yeniden değerlendirilip gündeme getirilmesine izin verecek usule ait bir hareketti. Oy kullanmayan altı senatör: Demokratlardan, Californiya’dan Barbara Boxer ve Güney Dakota’dan Tim Johnson; Cumhuriyetçilerden Kansas’tan Sam Brownback, Oklohama’dan Tom Coburn, Arizona’dan John McCain ve Alabama’dan Jeff Sessions olarak belirlendi.

(The New York Times, 21 Haziran 2007, Big Oil Companies Spared Tax Hikes)
Ekopolitik.org



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,806 µs