iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Suriye henüz ham: Düşmez!

2 Nisan 2012 11:01 tsi
Suriye henüz ham: Düşmez! Yok mu ham meyvayı dalından kopartacak bir 'Suriye Dostu'? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

İstanbul’da gerçekleşen ‘Suriye’nin Dostları’ toplantısından anlaşıldığı üzere, bu olmamış meyvayı dalından kopartacak biri de yok!

Türkiye, Başbakan Erdoğan’ın da sık hatırlatmaları ile, dün gerçekleşen, Suriye’nin Dostları toplantısına odaklanmıştı. Buradan çıkacak kararların yakın vadeli politikalar ve çözüm için kritik olacak olacağına konsantre olmuştu.

Sonda söyleneceği başta söylemek gerekiyor ki beklendiği gibi olmadı!

Doğrusu toplantı gayet yüksek katılımlı oldu ve BM’nin yarısı kadar ülke ile kurum (86 ülke) İstanbul’da, Suriye’ye dostluk yapmaya geldi.

Ankara bu toplantıdan daha belirgin, elle tutulur sonuçlar ve planlar bekliyordu. Ancak toplantıda hayal kırıklığına uğramadığı gibi, beklentilerini daha önce makul seviyelere hemen çekmişti. Ankara kendisiyle beraber düşünen ülkelerin umduğu kadar net sonuçlar çıkmayacağını fark etti.

Bu revizyon hayal kırıklıklarını törpüledi belki ama daha geriye de gidildi mi sorusu ortada.

Dersler…

Bu toplantıda önce şu öğrenildi. Daha doğrusu biliniyordu ama elle tutulur hale geldi. Şam rejiminin çözülmesi için muhakkak “sıkıştırılması” gerekiyor. Ancak bundan sonra diplomatik baskı sonuç verebilir!

Peki nasıl sıkıştırılacak, ayrı konu. Doğal olarak Esad, tıpkı Annan Planı’ndaki gibi önüne gelen tüm diplomatik teklifleri büyük memnuniyetle kabul ediyor ve şifa niyetine imzalıyor.

Yani Annan Planı’nından bir şey çıkmayacağını herkes biliyor ama arkasındaki politik mimari yüzünden, (yani Rusya, Çin, kimi Avrupa ülkeleri) sonraki BMGK’ya uzanan yol tamamlanmak zorunda.

Yani ölüm anlamına gelen zaman harcanmalı! Yeniden Esad nasıl sıkıştırılacak sorusuna dönersek silah dışında dillendirilmeyen bir gerçek fazla konuşulmuyor.
Mesela, Suriye ekonomisi tüm bu tartışmaların içinde hiç yok gibi görünüyor ama Şam inadını kıracak bir esnemeye dayanamayacak gibi.

Aylardır ülkeye dolar girmiyor ve şu an 1 dolar 60-70 Suriye lirası civarında. 100 lira noktasında iktidarın sallanmaya başlayacağı uzmanlar tarafından dillendiriliyor!(Çin ve İran'ın el altından yardımları hariç tabi!)

Fazla üzerinde durulmuyor ama önemli. Üzerinde durulmuyor çünkü tampon bölge, yardım koridoru vs gibi konular daha ilgi çekiyor. Oysa bu konular da hayli eksik!

Kim yapacak?

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayından bu yana zikredilen bu çözümlerin maddi karşılığı  yok aslında. Coğrafi olarak mümkün olmadığı söyleniyor! Zira tüm benzer eski örnekleriyle kıyaslandığında, (Irak, Libya vs) Suriye’nin böyle bir bölgesi bulunmuyor.

Aslında konunun uzmanları da bu gerçeğin farkında. Bunun altının çizilmesinin nedeni, zor bir yola girilmesinin önlenmesi ve bu fikirlerin beslendiği aklı görebilmek.

Zaten iş herhangi bir silahlı müdehale yoluna girdiğinde “nasıl olacak” kadar “kim yapacak” sorusu da yanıtsız; Türkiye, ABD, Arap Ligi, NATO, AB, BMGK? Şu an hiç biri bunu yapmak istemiyor ki!

Yukarıda belirttiğimiz İstanbul’daki kalabalığa rağmen ikna edilmesi gereken daha büyük kalabalıklar var; kamuoyuları ikna edilebilmiş durumda mı?

Herkes farkında ki daha çok kanıta ihtiyaç var! Bu önemli. Bu yüzden Başta ABD ve bazı ülkeler, muhaliflere silahtan falan önce bilişim teknolojileri konusunda somut yardım yapacaklar!

Gelinen noktada elde ne var?

Toplantının en akılda kalan cümlesini Başbakan Erdoğan kurdu; “Suriye halkına meşru müdafa noktasında gerekirse yardım edileceği”… Bu vaad de sonra çok tartışılacak gibi.

Ve Körfez Ülkeleri’nin muhalif ordunun maaşlarını ödemesi ki, bu da bir tür somut şeffaflaştırıcı oldu ve Suriye iç dinamiklerini kaşıyan unsurların isimleri de berraklaştı.

Bir zaman planlaması, takvim konusu da önemliydi. Yani Annan Planı’na bir sınır çizilmesiydi. Olmadı.  Yerine, “ucu açık değildir” kondu. Oysa açık kaldı. Böyle bir zaman yok. (Burada kimi Avrupa ülkelerinin pozisyonu önemliydi, etkili oldular.)

Bu halde elimizde bol “niyet ortağı” var ama “zaman ve araç” yok. Bu da
işleri zorlaştırıyor! Hepsi bu.

Sonuç?. Suriye daha ham. Olmadı.  2012’de bitmesi mümkün ama zor, çok zor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,006 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,587 µs