En Sıcak Konular

Başörtüsüne takılan Çapa'ya soruşturma

2 Nisan 2012 10:24 tsi
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, Çapa Tıp Fakültesi'ne tedavi için getirilen Aynur Tezcan (20) isimli hastaya, başörtülü olduğu için müdahale etmeyen Uzman Dr. A.S.A. hakkında soruşturma açılmasına izin verdi. Hazırlanan raporda, doktorun genç kız ve ai

Aynur Tezcan, 2009 yılında gribal enfeksiyon sebebiyle fenalaşınca ambulansla, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Acil bölümüne götürüldü. Ancak burada ambulansı karşılayan uzman doktor A.S.A.'nın, başörtülü olan Aynur Tezcan ve annesine hakaret ettiği iddia edildi.

Ambulans sürücüsüne, "Niye getiriyorsun bunları, başka yer mi yok?" diyen doktor, 7 saat boyunca Tezcan'ı hastane koridorunda bekleterek müdahale etmedi. Sonrasında genç kıza doktor tarafından ön tanıda menenjit ve sepsis, nihai tanıda ise sepsis teşhisi konuldu. Omurilikten sıvı alınması gerektiği gerekçesiyle aile zorla dışarıya çıkarıldı.

Yoğun bakım servisinde yapılması gereken sıvı alma işlemi koridorda sedyenin üzerinde gerçekleştirildi. Başı ve ayakları tutularak müdahale edildiği için Aynur Tezcan'ın kalbi durdu. Yapılan müdahale sonucunda kalbi tekrar çalıştırılsa da müdahale geciktiği için hasta bitkisel hayata girdi. Hastane yetkilileri yer olmadığı gerekçesiyle Aynur Tezcan'ın başka bir hastaneye götürülmesini istedi. Bitkisel hayata giren genç kızı, birçok hastane kabul etmedi. En sonunda Esenler Hastanesi yoğun bakım servisine götürülen Tezcan, burada 6 ay yattıktan sonra vefat etti.

Tezcan'ın vefatının ardından ailesi, MAZLUMDER ve Hasta Hakları Aktivistleri Derneği, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na şikâyette bulundu. Savcılık, YÖK Kanunu'na göre akademisyenler hakkındaki incelemeyi üniversitenin yapması ve soruşturma izni vermesi gerektiğinden görevsizlik kararı verdi. 2009 yılından bu yana yürütülen incelemede İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Personel Daire Başkanlığı, doktor hakkında soruşturma açılmasını onayladı. Hazırlanan raporda, tedavi yaklaşımında bazı eksikliklerin tespit edildiği, sorumluların daha kapsamlı olarak belirlenmesi için soruşturmanın açılmasına onay verildiği belirtildi. Rektörlüğün görevlendirdiği Prof. Dr. Adem Sözüer, Prof. Dr. Özgün Enver ve Prof. Emrah Cengiz'den oluşan soruşturma kurulu da ölen hastanın muayenesine ait kamera kayıtlarının silinmiş olmasını da şüpheli bularak soruşturma açılması izni verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen izinle ilgili önümüzdeki günlerde savcılığın soruşturma başlatması bekleniyor.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün isteği üzerine olayla ilgili 11 Nisan 2011 tarihinde hazırlanan fezlekede, hastaya müdahale eden doktorların tıbbî hatalarının bulunduğuna ilişkin yeterli veri bulunmadığı, müdahalede geç kalınmasının da iş yoğunluğundan kaynaklandığı belirtiliyor. Fezlekede karşı oy kullanan Prof. Dr. Aydın Gülan ise, hasta ve ailesinin aşağılandığını, kıyafetleri sebebiyle böyle bir davranışa maruz kaldıklarını ifade etti. "Niye bunları getiriyorsun?" sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirten Prof. Dr. Gülan, hasta yakınlarının uzaklaştırılmasına, sorulara gerekli açıklayıcı cevap verilmemesine ve müdahalede gecikilmesine dikkat çekti. Prof. Dr. Gülan, henüz mesleğinin başında olan uzmanlık öğrencisinin, sağlık hizmetine gelmiş kişileri azarlayıp küçümsemesinin önemli bir aksaklık olduğunu ifade etti.

Olayla ilgili açıklamada bulunan Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkan Yardımcısı Mahir Orak, raporda olayın tek kişi üzerine yıkılmaya çalışıldığını, bu olayla ilgili birçok kişinin sorumlu olduğuu belirtti. Soruşturma izninin 3 yıl sonra verildiğini belirten Avukat Orak, sorumlular hakkında 'ayrımcılık', 'görevi ihmal' ve 'ihmal suretiyle kasten yaralama ve öldürme suçundan' dolayı soruşturma açılmasını istiyor.

Zaman



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,534 µs