En Sıcak Konular

Moritanya’da işkence gerginliği

2 Nisan 2012 10:23 tsi
Moritanya’da insan hakları kurumları, ülkede gözaltına alınan siyasi aktivist ve öğrencilerin işkenceye maruz kaldıklarını ve bu durumdan büyük endişe duyduklarını açıkladı. Moritanya hükümetinden de acilen konuya ilişkin soruşturma başlatmasını ist

Afrika İnsan ve Halklar Hakları Komitesi ve Afrika İşkenceden Koruma Kurulu Moritanya makamlarını Moritanya hapishanelerinde işkenceler yapıldığına dair gelen raporlar nedeniyle derin bir soruşturma başlatmasını talep etti.

İki komitenin ortak heyetinin, şu anda Moritanya’yı ziyaret etmekte olan başkanı Catherine Dube Atoki heyetin, işkenceyi suç sayan mevzuatın bulunmaması, tutukluların yasal refakatçilerinin olmaması nedeniyle büyük endişe duyduğunu açıkladı. Zira çok zaman avukatlara müvekkilleri ile görüşme izni verilmiyor.

Atoki geçen Cumartesi akşamı Nouakchott’ta düzenlediği basın toplantısında Moritanya hükümetinden tutukluların işkenceden korunması ve işkencenin suç sayılması için acil icraatlarda bulunması talebinde bulundu. Atoki, Moritanya’nın şu ana kadar hala işkenceye karşı uluslararası anlaşmaya imza atmadığına işaret etti.

Atoki, heyetinin ardı ardına gelen ve özellikle polis karakollarında olmak üzere tutuklulara işkenceler yapıldığını, hiç uygun olmayan muamelelerde bulunulduğunu ortaya koyan raporlar nedeniyle çok endişeli olduğunu vurguladı. Ardından iki öğrencinin ülkedeki genel gösterilere katıldıkları için üniversiteden kovulduklarına, tehdide ve baskıya maruz kaldıklarına sonunda da ‘vatana ihanet’le suçlandıklarına işaret etti. Moritanya’da vatana ihanetle suçlanan bir kimse idam cezasına çarptırılmaktadır.

Atoki basına yaptığı açıklamada Moritanya’da işkencenin sürdüğüne dair çeşitli kesimlerden şikayetler aldığını, heyetinin geçen günlerde bu bağlamda acil ve önemli adımlar atması için Moritanya hükümetine sunulmak üzere detaylı bir rapor hazırladığını söyledi. Atoki atılması gereken adımlar arasında en önemlilerinin ise işkenceyi suç sayan kanunların hayata geçirilmesi ve bu konuya has uluslararası anlaşmalara imza atılması olduğunu vurguladı.

Moritanya İnsan Hakları Gözlemevi yaklaşık bir hafta önce Moritanya hapishane ve tutukevlerinde işkencenin devam etmesini, öğrencilere ve siyasi aktivistlere uygulanan baskının artmasını kınamak için Moritanya Adalet Bakanlığı önünde protesto gösterisinde bulunmuştu.

İslami İncelemeler ve Araştırmalar Yüksek Enstitüsü’nden kız ve erkek öğrenciler geçen haftalarda enstitünün içinde ve çevresinde çıkan çatışmalarda Moritanya Polisi tarafından şiddet kullanılarak bastırılmaya çalışıldıklarını ve ağır işkencelere maruz kaldıklarını söylediler. Öğrenciler Moritanya makamlarının enstitüyü ısrarla kapatmak istediğine işaret etti.



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,483 µs