En Sıcak Konular

Üçü, Türk hava kuvvetlerine karşı

2 Nisan 2012 09:57 tsi
Üçü, Türk hava kuvvetlerine karşı ABD, İsrail ve Yunanistan'ın ortak tatbikatındaki hedef...

Yunan basınına göre, tatbikatın amacı Rumlara ait doğalgaz platformlarına yapılacak saldırıya nasıl karşı konulacağı planlamak

Yunanistan, İsrail ve ABD’nin Doğu Akdeniz’de geçen hafta başladıkları “Noble Dina” adlı hava, deniz ve denizaltı tatbikatıyla ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. Geçen hafta pazartesi günü başlayan ve 5 Nisan’a kadar sürecek tatbikatın ilk aşaması Antalya’nın Kaş ilçesi karşısındaki Meis Adası ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında gerçekleştirildi. Kıbrıs’ın güneyi ve İsrail’in Hayfa limanında devam edilecek tatbikata Yunanistan dört adet F-16 savaş uçağı 1 fırkateyn ve 1 denizaltı ile katılıyor. ABD tarafından ise 6’ncı Filo tatbikatta yer alıyor. Tatbikata üç ülkeden toplam 10 adet savaş gemisi ve hava araçları katılıyor.

Ankara tepkili

Yunanistan’dan yayın yapan Defencenet isimli askeri haber sitesine konuşan Yunan kaynaklar, tatbikatta kullanılan simülasyonda düşman güçlerinin Türk Hava Kuvvetleri’yle aynı özellikleri taşıdığını söyledi. Siteye göre, tatbikatın planları ise “Akdeniz’deki doğalgaz ve petrol platformlarına yapılan bir düşman saldırısı karşısında denizaltında, üstünde ve havada nasıl karşılık verileceği” senaryosu üzerine kuruldu.

Kıbrıs Rum Kesimi’nin İsrail’le ortak bir şekilde Doğu Akdeniz’de doğalgaz sondaj çalışmaları yapması bölgede tansiyonu yükseltmişti. Ankara’nın sert tepkisine İsrail ve Rum Kesimi de aynı şekilde karşılık verince Akdeniz’de “sıcak temas” ihtimalinden bile söz edilmişti.

Türkiye’ye mesaj

Yunan basınında da böyle bir sürecin arkasından bu senaryo üzerinden ABD’nin de katılımıyla bir tatbikat yapılmasının “Türkiye’ye net bir mesaj verdiği” yorumları yer aldı. 2011 yılına kadar ABD ile İsrail arasında yapılan “Noble Dima” tatbikatına, Yunanistan ilk kez geçen yıl Tel Aviv yönetimi tarafından davet edilmişti. 2009 yılına kadar Akdeniz’de ABD, İsrail ve Türkiye arasında “Güvenilir Denizkızı” tatbikatı yapılıyordu. Ancak Türkiye ile İsrail arasındaki gerilim sonucunda bu tatbikat sona erdi. Güvenilir Denizkızı daha çok bir ararma-kurtarma tatbikatı niteliğindeyken, Noble Dina’nın daha çok askeri nitelik taşıdığı belirtiliyor.

Türkiye’den “Anadolu Kartalı” yanıtı

Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgedeki sıcak gelişmeler doğrultusunda Konya merkezli “Anadolu Kartalı Tatbikatı”nı Akdeniz’e genişletti. Bugün başlayacak ve 13 Nisan’a kadar sürecek tatbikata daha önce Akdeniz dahil edilmiyordu. Bu yıl, Akdeniz ve Orta Anadolu’nun tatbikat bölgesi kapsamına alınması, sıcak gelişmelerin yaşandığı bölgeye verilecek mesaj olarak değerlendirildi. Kıbrıslı Rumların Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri Türkiye’nin tepkisine neden olmuştu. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Rumların krizi tırmandırmaya cesaret edemeyeceklerini ifade etmişti. Ayrıca Suriye krizinini ve İran’ın Akdeniz’e savaş gemileri gönderebileceği iddialarının da TSK’nın bu kararında etkili olduğu belirtildi. VATAN’a bilgi veren askeri kaynaklar da, tatbikatın kapsamına bu yıl Akdeniz’in alınmasını, “bölgeye verilecek bir gözdağı mesajı” olarak değerlendirdi. 

Levent İçgen / Vatan



Bu haber 1,739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,811 µs