En Sıcak Konular

12 Eylül davasına Meclis de müdahil

2 Nisan 2012 08:50 tsi
12 Eylül davasına Meclis de müdahil Türkiye'ye en karanlık dönemini yaşatan 12 Eylül'ün sağ kalan iki lideri Evren ve Şahinkaya, iki gün sonra hakim karşısında olacak. Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun da duruşmayı izlemek için iki kişilik yer ayırttığı öğrenildi.

Türkiye'de ilk defa, 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren darbeciler 4 Nisan'da hakim karşısına çıkacak. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada, dönemin Genelkurmay Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, darbe yaptıkları için yargılanacaklar. 'Şüpheli' sıfatıyla iddianamede yer alan Evren ile Şahinkaya'nın 765 sayılı TCK'nın 'Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler'e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına' çarptırılmaları isteniyor. Sanıkların, duruşmaya gelmemeleri halinde ise 'polis zoruyla getirilme' kararı uygulanacak.
 
Darbecilerin yargılanacağı davaya CHP başta olmak üzere bugüne kadar 9 siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu ile 238'i bireysel 99'u avukatı aracılığıyla 337 kişi müdahil olma talebinde bulundu. Duruşmayı onlarca sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yanı sıra 21 basın mensubu takip edecek. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmada müdahillik taleplerini de değerlendirecek. Mahkemenin darbeden birinci derecede zarar görenlerin müdahillik taleplerini kabul etmesi bekleniyor. Öte yandan o kara günleri yaşayan darbecilere yargı yolunu açan yasayı hazırlayan TBMM, şimdi yargılamalara 'müdahil' oluyor.

FİKREN MÜDAHİLİZ

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'ün mahkeme başkanıyla görüştüğü ve duruşma salonundan iki kişilik yer ayırttığı öğrenildi. Üstün ile beraber komisyon üyesi olan AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ'ın da duruşmaları izleyeceği belirtiliyor. Üstün, "İnsan Hakları Komisyonu olarak bu davaya fikren müdahil olacağız" diye konuştu. 12 Eylül'ün yargılanacağı 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık'a yazı göndererek her iki makamı davayı izlemeye davet etmişti. Her iki kurumun da darbenin birinci derece mağdurlarından ve suçtan zarar gördükleri için 'müdahil' olma hakları bulunuyor.

yenişafak


Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs