En Sıcak Konular

Tüketici Güven Endeksi arttı

1 Nisan 2012 11:38 tsi
Araştırma Kuruluşu GfK Türkiye, Tüketici Güven Endeksinin, Mart ayında bir önceki aya göre 3,5 puan artarak 98,2 düzeyine yükseldiğini bildirdi. Tüketici Güven Endeksi, Şubat ayında 94,7 düzeyindeydi.

GFK Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, tüketiciler tarafından Mart ayında, ''4 4 4 eğitim sistemi'' gündemde en fazla öne çıkan konu olarak belirtildi.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında Mart'ta gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 1 puan (yüzde 0,9) artarak 110,4 puana yükseldi. Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 3,7 puan (yüzde 3) artarak 125,1 puan olarak kaydedildi.

İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 6 puan (yüzde 6,7) artarak 95,9 puan olarak gerçekleşti. Tasarruf eğilimi ise 3,3 puan (yüzde 5,7) artarak 61,3 olarak izlendi.

-Hesaplama yöntemi-

Tüketici Güven Endeksi denge yöntemine göre hesaplanıyor. Buna göre ''hanenin maddi durumu'', ''ülkenin genel ekonomik durumu'', ''işsizlik oranı'' ve ''hane tasarrufları''na yönelik beklentilere ilişkin sorulara toplam cevap verenler arasında pozitif ve negatif cevap verenlerin yüzdelerinin farkı hesaplanıyor ve bu farka 100 eklenerek çıkan değerlerin aritmetik ortalaması alınıyor.

Endeks 0'dan 200'e kadar değer aralığına sahip. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveni açısından iyimser görüşte olanların oranının kötümser görüşte olanlardan fazla olmasını, endeksin 100'den küçük olması tüketici güveni açısından kötümser görüşte olanların oranının iyimser görüşte olanlardan fazla olmasını ifade ediyor.

Avrupa Komisyonu adına yürütülen araştırmanın saha çalışması her ayın ilk iki haftasında 12 NUTS1 bölgesini temsil eden 26 ilin kentsel ve kırsal alanlarında 15 yaş üzeri toplam 1100 kişi ile görüşülerek gerçekleştiriliyor. Görüşmeler telefonla anket yöntemiyle yürütülüyor. Her hanede tek kişi ile görüşülüyor ve görüşülen kişilerin yaş, cinsiyet ve eğitim açısından dağılımı Türkiye genelini temsil ediyor.

Açıklamaya göre, Avrupa Komisyonu tarafından AB'ye üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen ''İşyerleri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı''nın ''Tüketici Araştırması''nı Mayıs 2007'den bu yana Avrupa Komisyonu adına GfK Türkiye yürütüyor.

Araştırma, Avrupa Komisyonu ve GfK Türkiye tarafından ortak olarak finanse ediliyor.

aa


Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,826 µs