En Sıcak Konular

Irkçılar Danimarka’da buluştu

1 Nisan 2012 11:29 tsi
Avrupa’nın 10 ülkesinden aşırı sağcı örgütler Danimarka’da ortak gösteri düzenledi. İslam karşıtı protesto, ırkçı örgüt liderlerini ilk kez bir araya getirdi.

Avrupa'nın en önemli aşırı sağcı örgütleri dün Danimarka'da ortak gösteri düzenleyerek bundan böyle birlikte hareket etme planları için ilk adımı attı.

Danimarkalı ırkçı örgüt "Danimarka Savunma Birliği" ile İngiltere'deki İslam karşıtı "İngiliz Savunma Birliği" örgütü ülkenin ikinci büyük kenti Aarhus'ta 'Avrupa'nın İslamlaşmasını Durdurun' adı altında bir ırkçı gösteri düzenledi.

Avrupa ülkelerinden gelen en az 10 ırkçı grup ve örgütten 200 kişi Mölleparken parkında toplandı. İngiltere, Bulgaristan, Norveç, Fransa, Polonya, Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerden gelen ırkçıların gösterisinde, ırkçı örgütlerin liderleri birer konuşma yaptı.

Aynı dakikalarda Aarhus belediye meydanında yerel saat ile 13.00'da toplanan 4 binin üzerinde kişinin katıldığı 'Çok çeşitliliğe evet' adı altında karşıt bir gösteri düzenlendi.

Irkçılığa karşı ellerinde "Herkese yer var", "Irkçılara şehrimizde yer yok", "Yaşasın çok çeşitlilik" yazılı çeşitli pankartlarla yürüyen göstericiler; 3,7 kilometrelik bir yol yürüdükten sonra Bispetorv meydanına geldi. Her iki gösterinin yapıldığı adresler arasında 100 metre mesafe olması dikkat çekerken gösteriler sakin başladı.

Danimarkalı İslam karşıtı örgütün lideri Anders Gravers'in konuşması sırasında, çoğunluğu göçmen gençlerden oluşan bir grubun ırkçıların bulunduğu Mölleparken adresine sızarak saldırıya geçmesi üzerine polis zor anlar yaşadı. Polise ve ırkçılara taş, şişe ve bisikletler atarak saldırıya geçen karşıt göstericilerden dokuzu İsveçli biri Norveçli 50 kişi gözaltına alındı.

Polisle çatışan İslam karşıtlığını protesto eden göstericilerin attığı maddelerden biri bir polisi kafasından yaraladı. Irkçıların gösterisini saldırı nedeniyle polis erken dağıtmak zorunda kalırken, aşırı sağcı ırkçılar polis eşliğinde polis otobüsleriyle toplandıkları yerden uzaklaştırıldıkları ifade edildi.

BREIVIK'IN ÖRGÜTÜ DE KATILDI

Oslo ve Utoya adasında 22 Temmuz'da 77 kişiyi öldüren aşırı sağcı terörist Norveçli Anders Behring Breivik'in ırkçı şebekenin Norveç kolu olan Norwegian Defence League(NDL) üyesi olduğu belirtildi.

Şubat 2011 yılında üyelikten ayrılan Breivik'in 'Sigurd Jorsalfar' takma adı altında mensubu olduğu Norveçli örgütün de Aarhus'daki gösteride yer aldığı vurgulandı.

Irkçılığa karşı gösteriye Aarhus'ta faaliyet gösteren Türk derneklerin yanısıra, diğer göçmen gruplar; çok sayıda siyasetçi, siyasi partilerin gençlik kolları ve sanatçılar gibi birçok kesimden kalabalık Danimarkalılar da katıldı.

Aarhus kentinde İngilizlere ait barlar ile Müslümanlara ait birçok iş yeri gösteriler süresince kapalı tutulurken, birçok dükkanın camları ve kapıları tahta plakalarla kapatıldı.

Gösteri nedeniyle Aarhus kentinin son 35 yılın en büyük sıkı güvenlik önlemleri alınırken, AB polis ağı Cepol'den İsveç, Norveç, İngiltere gibi ülkelerden gelen 10 polis gösterileri izledi.

Milliyet 

Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,916 µs