En Sıcak Konular

Tübitak kriptolu telefon üretti

1 Nisan 2012 09:15 tsi
Tübitak kriptolu telefon üretti Dünyada sınırlı sayıda ülke bu telefonu üretebiliyor...

Türkiye kriptolu cep telefonu üreten 6 NATO ülkesinden biri oldu. TÜBİTAK, cep telefonunda güvenli konuşmayı sağlayacak MİLCEP-K2'yi geliştirdi.

Kripto sistemiyle çalışan bu telefon sayesinde görüşmeler dinlenemiyor. Donanım ve yazılımı yerli olan telefonu üst düzey kamu görevlileri kullanacak.
 
 Türkiye kriptolu cep telefonu üreten 6 NATO ülkesinden biri oldu. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), MİLCEP-K2 ismiyle kriptolu cep telefonu geliştirdi. Telefon, iki kişinin yaptığı cep telefonu konuşmasını kripto sayesinde üçüncü kişilerin anlayamayacağı bir formata dönüştürüyor.
 
MİLCEP-K2'yi kamu kurumlarının haberleşme ve bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla ileri teknolojili güvenli haberleşme sistemleri üzerinde çalışmalar yürüten TÜBİTAK, BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) üretti. Stratejik bilgilerin cep telefonlarıyla güvenli aktarımını sağlayan cihaz, donanım ve yazılımı yerli olduğu için 'milli' nitelik taşıyor.  
 
SESİ ŞİFRELİYOR
 

Cihaz, ses ve verileri şifreleyerek güvenlik sağlıyor. Devletin zirvesi tarafından kullanılacak MİLCEP, milli gizlilik dereceli bilgilerin karşılıklı paylaştırıyor. MİLCEP-K1'in ardından geliştirilen yeni model kriptolu chat (sohbet) imkanı da sunuyor. Yeni model eskisine göre 4 kat daha hızlı bir işlemciye sahip. Kapasitesi ve batarya ile kullanım süresi de 4 kat artırıldı.
 
HAZİRANDA ÜRETİLECEK
 
TÜBİTAK mühendisleri, son modelde EDGE ve 3G üzerinden kriptolu ses ve veri transferi sağlamayı amaçlıyor. İngilizce ve Türkçe dil seçeneğiyle üretilen cihazın üzerinde kamera gibi güvenliği zayıflatabilecek özellikler bulunmuyor. MİLCEP-K2'nin Haziran ayında kamunun ihtiyaçları doğrultusunda üretimine başlanması planlanıyor. Kriptolu telefonu Türkiye'nin yanı sıra Amerika, Almanya, İspanya, Fransa ve Norveç de üretiyor.
 
 CİHAZ NASIL ÇALIŞIYOR?
 

Görüşme başlangıcında iki cihaz karşılıklı olarak birbirlerinin sertifikalarını kontrol edip tek kullanımlık kripto anahtarını oluşturuyor. Anahtar oluştuktan sonra, cihazın mikrofonundan alınan ses, matematiksel fonksiyonlardan oluşan kripto algoritmalarıyla verilere dönüştürülüyor. Matematiksel bilgiler ses kanalından değil, GSM şebekesinin veri kanalından diğer cihaza aktarılıyor. Aktarılan cihazdaki kripto anahtarı, bu matematiksel verileri tekrar sese dönüştürüyor. Görüşme sonlandıktan sonra iki tarafta da kullanılan kripto anahtarı siliniyor. Dinlenilmeye çalışılan cihazın kripto anahtarı elde edilemediğinden, kriptolu veriler çözülemiyor."
 
 ERGÜN: ÜST DÜZEY KAMU GÖREVLİLERİ KULLANACAK
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeni cihaza ilişkin bilgi verirken, "Kendi insanımıza ve kurumlarımıza fırsatlar ve imkânlar sunulursa, ortaya çok değerli çalışmalar ve ürünler çıkıyor. İşte buna en güzel örnek" dedi. Kriptolu cep telefonlarını yüksek güvenlikli iletişim ihtiyacı olan üst düzey kamu görevlilerinin rahatlıkla kullanabileceğini belirten Ergün, stratejik öneme sahip bu telefonların yazılım ve donanımının tamamen TÜBİTAK tarafından geliştirildiğini söyledi.
 
bugün

Bu haber 1,510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,108 µs