En Sıcak Konular

Tandoğan tipi demokrasi

31 Mart 2012 16:27 tsi
Tandoğan tipi demokrasi CHP döneminin Ankara Valisi Tandoğan'ın meğer ne çok 'meziyetleri' varmış. "Komünizm gelecekse onu da biz getiririz" sözüyle bilinen Nevzat Tandoğan'ın Osman Yüksel Serdengeçti'ye öyle ağır sözler söylemiş ki dudak uçuklatacak cinsten.

- CHP'nin tek parti döneminde Ankara Valiliği yapan Nevzat Tandoğan'ın Ankara'da en ünlü meydana verilmiş olması, 1950'den bu yana tartışma gündeminde bulunuyor.

Topluma yaptığı zulümlerle adı özdeşleşmiş bir isim olan Nevzat Tandoğan, 17 yıl aralıksız Ankara Valiliği görevinde bulundu. Adı farklı olaylara karışsa da her defasında sıyrılmasını bildi.

Yakın tanıdığı birinin işlediği bir cinayeti örtbas etmeye kalkınca, tanık olarak gittiği mahkemede sorgulanmaya çalışılınca çılgına döndü. 9 Temmuz 1946 akşamı da tetiği kafasına dayayıp intihar etti.

Said Nursi, yanına çağırdığı Tandoğan'ın saygısız davranışları karşısında gereken cevabı vermiş, sonunda da "Başından bul" bedduasını etmişti.

Sabah yazarı Haşmet Babaoğlu, adı bu kadar çirkinliklere karışan birinin adının başkentten temizlenmesi gerektiğini belirtti ve meydanın adının değiştirilmesini istedi.

Babaoğlu, zulümleriyle tarihe geçen Tandoğan'ın Osman Yüksel Serdengeçti'ye yaptıklarına ilişkin çarpıcı bir ayrıntıyı paylaştı.

Babaoğlu'nun yazısının ilgili bölümü:

"Tek parti yönetiminin despot yöneticilerindendi Nevzat Tandoğan. Bir tür "parti komiseri" niteliği taşıyan valilik modelini öyle benimsemişti ki, bir ara milletvekili seçilmiş ama valiliği bırakmak yerine, vekilliği bırakmayı tercih etmişti. Zaten meşhur "bu memlekete komünizm lazımsa ve faydalı bir şeyse, onu da biz getiririz, size ne oluyor!" lafını eden de oydu. Sokakta dolaşırken halini tavrını beğenmediği insanları yakasından tutup uyarırdı. Isparta'ya sürgüne gönderilen Said Nursi'yi huzuruna çağırıp sarığını çıkartmaya kalkıştığı da anlatılır. Aslında kolonyalist kafalı bir bürokrat aydın tipiydi Tandoğan. Acıklı birkudret ilüzyonuna kapılmıştı. Nitekim, bir cinayet davasında tanık olarak mahkemeye çağrılmasını bile imtiyazlarının ve iktidarının hırpalanması olarak görmüş ve buna çok üzülerek intihar etmiştir.

***

Hepsi bir yana... Hapisten çıktıktan sonra tekrar üniversiteye dönmek isteyen Osman Yüksel Serdengeçti'yi çağıran Nevzat Tandoğan'ın ona "Ulan öküz Anadolulu! Sizin milliyetçilikle, komünizm ile ne işiniz var?" diye bağırdığını biliyor musunuz? Sonra şöyle devam etmişti: "Sizin iki vazifeniz var: Birincisi, çiftçilik yapıp mahsul yetiştirmek. İkincisi, askere çağırdığımızda askere gelmek!" Bu adamın adının hâlâ meydanlarda, bulvarlarda, semtlerde yaşatılması demokrasiye karşı büyük ayıptır.

Rotahaber



Bu haber 972 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,699 µs