En Sıcak Konular

İran’dan gelen petrol azaltılacak

31 Mart 2012 09:52 tsi
İran’dan gelen petrol azaltılacak ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin, İran’dan ham petrol ithalatıyla ilgili “Türkiye’nin artık bir karara varmasını bekliyoruz” sözlerinden hemen sonra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız İran’dan alınan

TBMM’de dün gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bir süredir gündemde olan İran’dan petrol ithalatı konusunda atılacak yeni adımı açıklayan Yıldız, şöyle konuştu: “Gerek İran ile yaptığımız görüşmelerde, gerekse bizim çeşitlendirme politikalarımız çerçevesinde Tüpraş ile yaptığımız görüşmelerde, İran’dan aldığımız ham petrolün 1 milyon tonluk kısmının bu yıl Libya’dan alınması yönünde karar verdik. Bu kararı gerek Tüpraş, gerekse İran’la yaptığımız görüşmelerin ardından verdik. Türkiye, İran’dan aldığı petrolü yüzde 20 azaltacak.”

Arabistan da var
Uzun süredir bu konu üzerinde çalışıldığını belirten Yıldız, şu bilgileri verdi: “Aynı şekilde Suudi Arabistan’dan da gerek spot alım, gerekse uzun vadeli kontratlarla birlikte yapılabilecek bir yapılanmaya doğru gittiğimizi söyleyebilirim. İngiltere, Fransa gibi bazı AB ülkelerinin İran’dan yaptıkları ithalat, toplam ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 2’si kadar. Oysa biz neredeyse yarısını İran’dan alıyoruz. Dolayısıyla onların sıfırlamasıyla bizim sıfırlamamız aynı şey değil. Uluslararası arenada zaten bu da göz önünde bulundurulur.”
Tüpraş’la alacağız
Libya petrolününün Tüpraş kanalı ile alınacağını belirten Yıldız, şunları söyledi: “Tüpraş’a, Türkiye’nin arz güvenliği ile ilgili, ham petrol tedariki ile ilgili herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını söyledik. Buna olabildiğince dikkat etmeleri gerektiğini ve bütün ihtiyacının da karşılanması ile ilgili yine ihtiyaçlarımızın göz önünde bulundurulması gerektiğini ilettik.”
Geçen yıl almamıştık
Geçtiğimiz yıl içinde Libya’dan alım olmadığını hatırlatan Yıldız, “Bu yıl Libya’dan ham petrol alımını başlatmış bulunuyoruz. Libya’nın normalleşmesi adına ve ticaret hacmimizin iki taraflı artması adına da bu kararımızın doğru olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla İran’dan petrol alımı bir miktar düşmüş olacak” dedi.

11 ülkeden petrol, 5 ülkeden gaz alıyoruz

ŞU anda 5 ülkeden doğalgaz, 11 ülkeden petrol ithal edildiğini kaydeden Taner Yıldız, şöyle konuştu: “Uluslararası konjonktür, yeniden yapılanma, İran ile ilgili bazı yaptırımları sundu. BM kararının hukuken bizi bağladığını söylemiştim.”

Tüpraş: İran’dan alım yüzde 20 azalacak

TANER Yıldız’ın TBMM’deki açıklamasının hemen ardından Tüpraş, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamayla İran’dan ham petrol alımını yüzde 20 azaltacağını bildirdi. Tüpraş’ın açıklaması şöyle: “Gelişen konjonktür çerçevesinde, azaltılan bu miktar diğer kaynaklardan karşılanacaktır.”

Hürriyet



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,612 µs