En Sıcak Konular

ABD elçisine telekulak şüphesi

31 Mart 2012 09:48 tsi
ABD elçisine telekulak şüphesi ABD ile Rusya arasında ciddi krize yol açacak bir telekulak skandalı patlak verdi.

ABD ile Rusya arasında ciddi krize yol açacak bir telekulak skandalı patlak verdi. Rusya’da “Turuncu devrimin akıl hocası” diye damgalanan ABD’nin Moskova Büyükelçisi Michael McFaul, bir muhalefet lideriyle görüşmeye gittiğinde karşısında muhabirleri görünce medya kurumunu, cep telefonunu dinlemekle itham etti.

Telekulak krizine dönüşen olay ABD Büyükelçisi McFaul’un, Rusya insan hakları savunucu örgütü “Za Prava Çoloveka” lideri Lev Ponomaryov ziyaretine gittiğinde yaşandı. McFaul makam aracından indiği an karşısında Rus NTV kanalından iki muhabirle karşılaştı. ABD Büyükelçisini kapının önünde kuşatmaya alan gazeteciler, “Ponomaryov ile neyi konuşacaksınız? Neden ziyaretine geldiniz” gibi sorular sormaya başladı.

Büyükelçi’yi çıldırtan soru

Başta Büyükelçi “Ponomaryov ile 25 yıllık arkadaşız. Kendisi eski dostum olur. Ziyaretine gelirim, istediğimi de görüşürüm” dedi. Devlet kontrolündeki televizyon kanalının gazetecileri “Peki bir başka muhalefet lideri Nemtsov ile neden görüştünüz” sorusunu sorunca Michail McFaul’un tepesi attı. ABD Büyükelçisi, “Bir dakika. Şimdi esas siz bana neden ve nasıl burada bulunduğunuzu izah etmelisiniz. Beni takip mi ediyorsunuz? Yoksa özel telefonumu ve İnternet postamı mı hakladınız? Siz bunu yapmadıysanız bugün şu saatte burada bulunacağım bilgisini size kim verdi? Bunu ciddi olarak öğrenmek istiyorum” dedi.

Rus devleti kontrolündeki NTV kanalı muhabirlerinin “İnsan hakları örgütüne ziyaret gerçekleştireceğinizi açık kaynaklardan öğrendik” yanıtı büyükelçiyi hiç tatmin etmedi. McFaul, “Yaptıklarınızdan utanmıyor musunuz? Rus büyükelçisi ABD’de istediği yere girip çıkıyor. Kimse onu engellemiyor” diye çıkıştı. Skandal Washington’ı da kızdırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de günlük basın toplantısında, büyükelçi McFaul’un Rusya’ya gitmesinden bu yana yaşanan birçok olayın, kendilerinde büyükelçinin güvenliği hakkında bazı endişeler yarattığını söyledi.

Nerdun Hacıoğlu / Hürriyet



Bu haber 845 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs