En Sıcak Konular

İsrail-Fransa ortak yapımı fişleme operasyonu

31 Mart 2012 08:51 tsi
İsrail-Fransa ortak yapımı fişleme operasyonu Fransız Meclisi, Ermeni soykırımını inkarı cezalandırmaya çalışırken, gizli servis de ‘boş durmamış.’ İç istihbarat DCRI’nin, inkar yasasını protesto gösterileri düzenleyen Türk derneklerini fişlediği ortaya çıktı.

Fransız iç istihbaratı kurumu DCRI’nin Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasanın iptal edilmesi için düzenlenen gösterilerle ilgili Türk derneklerini mercek altına alan bir rapor hazırladığı ve Türk dernek temsilcilerini fişlediği iddia edildi. DCRI, Paris’teki Türk Büyükelçiliği yetkililerine yaptığı açıklamada, raporun kendilerine ait olmadığını öne sürdü. Ancak Türk diplomatik çevrelerince bu yalanlama inandırıcı bulunmadı. 19 sayfalık raporda inkar yasasıyla ilgili elini taşın altın koyan herkes hedef gösteriliyor. “Fransa’da aşırı milliyetçi Türkler” başlıklı ve her sayfasında DCRI imzası bulunan ve internetten de erişilebilen rapor, inkar yasasına karşı Fransa’da yoğun protestoların düzenlendiği notuyla başlıyor. “Gizli” notu düşülen belgede, bol bol fotoğraf, eskiye ait gazete kupürleri de kullanılırken, protestolar için yapılan resmi başvuruların bir kopyası da yer alıyor. 22 Aralık 2011 ve 21 Ocak 2012 tarihli gösterilerin detaylı incelenmesi, inkar yasasının iptal edilmesine yol açan süreçten rahatsız olan çevrelerin bilgi notunun arkasında olduğunu gösteriyor. Tarihçi Pierre Nora’dan işadamı Rachid Nekkaz’a, Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Demir Fıtrat Önger’den Türk Federasyonu üyelerine kadar herkesle ilgili şoke edici detaylar raporda yer alıyor. Senato’daki sunumda Türkiye adına konuşan Dr. Demir Fıtrat Önger’in vitrinde yer alan bir isim olduğu detayından, Rachid Nekkaz’ın kişisel promosyonu için bu işte rol aldığına kadar yorumlar yeralırken, Pierre Nora’nın Türk çevreleriyle ilişkisinin irdelenmesi tavsiye ediliyor.

Rapor, Le Point dergisi ve Ermeni yayın organlarında alıntılandı. Raporda, isimler ve fotoğraflarla özellikle Türk Federasyonu yetkililerinin “bozkurt” gruplara üye oldukları ve geçmişte Azerbaycan’da Ermenilere karşı savaştığı öne sürülüyor. Rapora düşülen notlarda, “İsrail gizli servisinden de bilgi alındığı” belirtiliyor.

DCRI: Bizimle ilgisi yok

Fransa’daki ülkücü örgütlenmenin tehlikeli boyuta geldiği raporun sonuç bölümünde yer alıyor. En ilginç bölümlerden birisi Yusuf Ziya Arpacık ile ilgili. Danıştay saldırısını Muzaffer Tekin ile birlikte örgütleyenlerden olduğu yazılı olan Arpacık ile ilgili çok eski gazete kupürlerinin yer alması dikkat çekti.

Haberler üzerine Paris’teki Türk Büyükelçilik yetkililerinin temas kurduğu DCRI, raporun kendileriyle bağlantısının bulunmadığı açıklamasını yaptı. Ancak bu bilgi, Türk tarafınca yeterince inandırıcı bulunmadı. Türk yetkililer, haberler nedeniyle hedef haline gelen Türk dernek yetkililerinin Ermeni şiddetine maruz kalmasından endişe duyduklarını belirtip, hukuki yollara başvurma seçeneğini saklı tuttuklarını kaydettiler. Yasa önce Meclis, ardından Senato’da kabul edilirken, Anayasa Konseyi’nce iptal edilmişti. İptal kararı başta Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy olmak üzere Fransız siyasi elitinin bir kısmında hayal kırıklığı yaratmıştı.

Saadet Oruç / Star



Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,143 µs