En Sıcak Konular

Rum yönetimi İsrail'le anlaşma imzaladı

30 Mart 2012 22:23 tsi
Kıbrıs Rum yönetimi ile İsrail arasında dün yeni anlaşmalar imzalanarak, iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin önemli ölçüde genişletildiği bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, İsrail Savunma Bakanlığı Askeri Bürosu Sivil Sorumlusu Yakop Laor ile Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis'in dün imzaladıkları yeni anlaşmaların Rum tarafı ile İsrail arsındaki yıllık işbirliği programı dahilinde olduğunu duyurdu.
 
Rum Savunma Bakanlığı'nda imzalanan anlaşmaların, Rum tarafında ve İsrail'de yapılacak faaliyet ve görüşmeler şeklinde iki kategoriye ayrıldığını aktaran gazete şu detayları verdi:
 
''Güney Kıbrıs için iki Savunma Bakanlığı temsilcisi arasında ikili görüşmeler yapılmasına karar verildi. Yine İsrail Genelkurmay Başkanlığı temsilcileri ile askeri eğitim konularında görüşmeler yapılacak. Güney Kıbrıs'ta, iki ülkenin muhtemel işbirliği alanları konusunda Savunma Bakanlığı ve Devlet Askeri İşbirliklerini İleri Götürme Şirketi (SIBAT) tarafından müşterek seminerler düzenlenecek.
 
İsrail'de özellikle bilgilendirme ve eğitim nitelikli bir dizi gezi gerçekleştirilmesine karar verildi. Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) heyetlerinin, modern teçhizat ve teknolojiler (insansız ve insanlı uçaklar, teçhizatlı nakliye uçaklarının denetim ve yönetimi, yüksek teknoloji kamuflaj ağı, 105mm'lik akıllı mermiler ve kıyı radarları) hakkında bilgi almak üzere askeri savunma sanayilerini ziyaretleri ayarlandı.
 
Milli Muhafız Ordusu subayları örgütlenme, imkanlar, merkezin işleyişi, operasyon denetim ve komutası hakkında bilgi almak üzere İsrail Silahlı Kuvvetler Taktik Harekat Merkezi ve Harp Planlamaları Taktik Harekat Merkezi'ni ziyaret edecek.''
 
Ayrıca iki tarafın silahlı kuvvetleri birliğe katılma, eğitim, teknik bilgi, altyapı konularında deneyim ve görüş alışverişinde bulunacak.
 
Anlaşma uyarınca, arama ve kurtarma alanındaki işbirliği anlaşmaları pratiğe dökülecek. Milli Muhafız Ordusu'nun elindeki helikopter mürettebatının eğitim amacıyla İsrail'e gitmesi planlandı. Kesin tarihi daha sonra belirlenmek üzere, Milli Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Stilianos Nasis'in resmi ziyaret için İsrail'e gitmesi de kararlaştırdı.
 
-Fransa Genelkurmay Başkanı Rum tarafında
 
Bu arada, Kıbrıs Rum kesiminde bulunan Fransa Genelkurmay Başkanı General Berthand Ract-Madoux, Rum yönetimi Savunma Bakanı Dimitris İliadis ile görüştü.
 
İliadis, Rum ve Fransız Savunma bakanlıkları ve silahlı kuvvetleri arasındaki işbirliğinin normal şekilde geliştiğini kaydetti.
 
Fransa Genelkurmay Başkanı General Berthand Ract-Madoux ile RMMO'daki ofisinde görüşen İliadis, çeşitli düzeydeki işbirliğinin takviyesiyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
 
İliadis, Madoux'nun ziyaretinin Güney Kıbrıs ile Fransa arasındaki savunma işbirliği çerçevesinde gerçekleştiğini ve iki ülke savunma bakanlıkları ile silahlı kuvvetlerinin ilişkilerini daha da güçlendirilip, geliştirilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
 
Dimitris İliadis, Güney Kıbrıs'ın, AB dönem başkanlığı sırasında Fransa'dan destek bekleyip beklemediği yönündeki soruyu karşılık, ''Beklemiyoruz. Halen Fransa hükümetinden hem kendi alanımızda, hem de Güney Kıbrıs dönem başkanlığını yürütmekle ilgili konularda tam destek alıyoruz'' dedi.
 
Fransa Genelkurmay Başkanı Madoux ise Fransa ve Güney Kıbrıs arasındaki, askeri konular dahil, bütün alanlardaki mevcut iyi ilişkileri daha da güçlendireceklerine inandığını söyledi.

aa


Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,505 µs