En Sıcak Konular

Suriye'ye silah sevkiyatı önlenmeli

30 Mart 2012 16:14 tsi
Suriye'ye silah sevkiyatı önlenmeli Amerikalı yetkililere göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ayaklanmalara bir yıldır dayanmasının en büyük nedeni Rusya ve İran’dan gelen destek. Tahran, Şam hükümetine Irak hava sahası üzerinden silah yolluyor.

Amerika İran’ı, Irak topraklarını ve hava sahasını kullanarak Suriye’ye silah göndermekle suçluyor. Washington, Irak’tan, İran’ın buna son vermesini sağlamasını istiyor.
Esad rejimine silah sağlayan ülkelerin sayısı iyice azaldı. Ama İran silah sevkiyatına devam ediyor.

Amerikalı yetkililere göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ayaklanmalara bir yıldır dayanmasının en büyük nedeni Rusya ve İran’dan gelen destek. Tahran, Şam hükümetine Irak hava sahası üzerinden silah yolluyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Bağdat hükümetinin, İran’ın silah transferlerini önlemesi gerektiğini söyledi: “Hangi ülkeye olursa olsun, İran’ın silah ihraç etmesi, Birleşmiş Milletler’in 1747 sayılı yaptırım kararını ihlal ediyor. Aynı şekilde Suriye rejimine gönderilen silahların da halka karşı kullanılacağı ortada.”

Cato Enstitüsü’nden Dış politika uzmanı Malou Innocent’a göre, İran Esad’ı destekleyerek bölgesel nüfuzunu arttırıyor: “Esad hükümeti, Lübnan’daki Hizbullah ve Filistin’deki Hamas örgütlerine  destek sağlayan İran’ın bir tür uzantısı haline geldi.”

Lübnan’da Sünni din adamı Ahmet el Assir, ülkesinin istikrarını bozduğu gerekçesiyle İran’ın Suriye’yle ilişkilerinden rahatsız: “Biz kendi hareketimizi başlattığımızda insanlar bize gelip, Suriye’de adaletsizlikler olduğunu bildiklerini, ama korktuklarını söyledi. Korkmalarının nedeni, Hizbullah gibi Suriye’nin müttefiki olan gruplardı.”

Hem Lübnanlı Sünni liderin, hem de Suudi Arabistan’ın Suriyeli muhalifleri silahlandırma çağrıları yüzünden, İran da Şii liderlerden Esad rejimine destek vermesini istiyor.

Cato Enstütüsü'nden Malou Innocent, “Bölgede Şiiler’le Sünnniler arasındaki uçurum derinleşiyor. Bu uçurum Libya, Suriye ve İran’da olduğu kadar Bahreyn ve Yemen’de de var.”

Suriye’de çatışmalardan kaçan halk, Irak topraklarına da sığınıyor. Iraklı yetkililer bu yüzden İran’a yardım ederek Suriye’deki ayaklanmayı uzatmak istemediklerini söylüyor. Amerikalı yetkililer de Irak toprakları ve hava sahasının İran’ın Suriye’ye silah göndermesi için kullanılmasına izin vermeyecekleri yönünde Bağdat hükümetinden söz aldıklarını belirtiyor.

Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,092 µs