En Sıcak Konular

Alerjik hastalıklar artıyor

30 Mart 2012 14:49 tsi
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Alerjik Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.A.Füsun Kalpaklıoğlu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de alerjik hastalıkların görülme sıklığının giderek arttığını söyledi.

Kalpaklıoğlu, yapılan araştırmalarda her 4 kişiden birinin alerjik hastalıklardan etkilendiğini açıkladı.

Alerjik hastalıkların çoğunlukla kronik hastalıklar olduğu, diğer kronik hastalıklardan farklı olarak daha az ölümcül seyrettiğini belirten Kalpaklıoğlu, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de alerjik hastalıkların görülme sıklığı giderek artmaktadır. Veriler, toplumumuzda her 4 kişiden birinin alerjik hastalıklardan etkilendiğini göstermektedir. Alerjik hastalıkların, hem genetik hem de çevresel faktörlerin ortaklaşa etkileşimi ile oluşur. Bu hastalığın görülme sıklığındaki artış, modern yaşamın getirdiği yeni alışkanlık ve tutumlar ile ilgilidir. Özellikle çocukluk yaş grubunda daha belirgindir." dedi.

Kalpaklıoğlu şöyle konuştu: "Alerjik hastalıkların tümü, yaşam kalitesine olan olumsuz etkileri ve sosyoekonomik yükleri nedeni ile önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. Takip ve tedavilerinde, hekim ve hasta ile aile eğitiminin önemi büyüktür. Bu grup hastalıklar çoğunlukla sağlık hizmet ve sistemlerinin yetersizliğine bağlı olarak, alternatif ve tamamlayıcı tedavilerin en fazla kullanıldığı alanlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Polenlerin de etkisiyle ilkbaharın alerjik sorunların en çok görüldüğü mevsim olması, alerjisi olanlar için tehlike çanlarının çalmaya başlaması yol açıyor. Alerji genelde aniden ortaya çıksa da içinde bulunduğumuz bahar ayları özellikle 'saman nezlesi' olanlar için kabus gibidir."

Kalpaklıoğlu, alerjik hastalıkların oluşturduğu yakınmalar bahar aylarında zirve yaptığını kaydederek, şu uyarılarda bulundu: "Bu hastalarda üst solunum yolları ve akciğer sorunlarının baharla birlikte alevlenmesi olağan bir durum. Aksırık, öksürük, burun, geniz akıntısı, geniz kaşıntısı, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, nefes darlığı gibi şiddetli ve hayati önemi değişen belirtiler ortaya çıkmakta. Bu dönemde alerjik rinitten, konjunktivite ve alerjik astıma kadar pek çok hastalıkla karşılaşmak mümkün. Alerjik reaksiyonlara neden olan maddelerden uzak durmak doğru bir yaklaşım olmakla birlikte, günlük yaşantıda yeterince uygulanamamaktadır. Bu nedenle eğer alerjik sorunlarınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir alerji uzmanından yardım almalısınız."

cha



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,620 µs