En Sıcak Konular

Çin, Başbakan Erdoğan'ı bekliyor

30 Mart 2012 11:48 tsi
Çin Hükümeti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan başında yapacağı ziyaret için hazırlıklarını sürdürüyor.

Erdoğan'ın, Başbakan sıfatıyla Çin'e yapacağı ilk ziyaret, Uygur Türklerinin yoğunlukta olduğu Sincan bölgesinden başlayacak.
 
Çin Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Batı Asya ve Kuzey Afrika İşleri Genel Müdürü Lu Jian, Çin ve Türkiye ekonomilerinin geliştiğini, dünya ekonomisindeki etkinliklerinin arttığını belirterek, ''Bu yüzden Türkiye ve Çin'in IMF ve Dünya Bankası'nda daha fazla sesi olmalı. Buralarda ortak hareket edersek, daha etkili olabiliriz. Çin ve Türkiye arasındaki stratejik işbirliğinin bu tür alanları da kapsaması lazım'' dedi.
 
Çin Dışişleri Bakanlığında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Jian, Türkiye'yi birkaç defa ziyaret ettiğini ver her ziyaretinin ardından Türkiye'yi daha çok sevdiğini belirtti.
 
Çin ve Türkiye arasındaki resmi diplomatik ilişkilerin hızla geliştiğini, 2010'da stratejik işbirliği ilişkisinin de başladığını ifade eden Jian, ''Türkiye, Batı Asya ve Kuzey Afrika'da Çin'in stratejik işbirliği kurduğu ilk ülke. Çin, bu bölgede tarihinde daha önce böyle bir ilişki kurmamıştı'' dedi.
 
Jian, iki ülke ticaret hacminin 20 milyar doları aştığına işaret ederek, her alanda ivme kazanan ilişkilerin bu miktarı daha da yukarılara çıkartacağına inandığını, Çin'in iki ülke arasındaki ticaret hacmini 40 milyar dolar olarak hedeflediğini belirtti.
 
Çin firmalarının Türkiye'de büyük yatırımlar yaptıklarını, projeler üstlendiklerini anlatan Jian, Ankara-İstanbul arasındaki hızlı tren hattının 2. etabının bu projelerden biri olduğunu, Çinli firmaların takip ettiği baraj projelerinin sayısının her geçen gün arttığını kaydetti.
 
Türkiye ve Çin'in bölgelerindeki ve uluslararası alandaki gelişmelerde de söz sahibi olduğuna işaret Jian, ''Türkiye bölgesel konularda giderek daha çok söz sahibi olmaya başladı. Çin tarafı olarak bu konularda da işbirliği yapmak istiyoruz'' dedi.
 
Lu Jian, Çin ve Türkiye ekonomilerinin geliştiğini, dünya ekonomisindeki etkinliklerinin arttığını belirterek, ''Bu yüzden Türkiye ve Çin'in IMF ve Dünya Bankası'nda daha fazla sesi olmalı. Buralarda ortak hareket edersek daha etkili olabiliriz. Çin ve Türkiye arasındaki stratejik işbirliğinin bu tür alanları da kapsaması lazım'' dedi.
 
''Türkiye ekonomisi hızla büyüyor, Başbakanınız Erdoğan da büyük hedefler belirtti, açıkladı'' diyen Jian, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'e yapacağı ziyarette bölgesel ve uluslararası konulardaki fikir alışverişinin yanı sıra ekonomik işbirliğinin artırılmasının da gündeme geleceğini, kendilerinin her konuda hazırlık yaptıklarını söyledi.
 
Jian, ''İnanıyorum ki Başbakan Erdoğan'ın ziyareti sırasında daha çok ikili anlaşmalar imzalanacaktır'' diye konuştu.
 
Lu Jian, Çin ile Türkiye'nin kültürel alanda da ortak projeler yürüttüğünü vurgulayarak, halkların birbirini tanıması için kültürel etkinliklerin sayısının artırılmasını istediklerini belirtti.
 
-Çin, Erdoğan'ı bekliyor-
 

Çin Hükümeti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan başında bu ülkeye yapacağı ziyaret için hazırlıklarını sürdürüyor. Erdoğan'ın kalabalık bir işadamı heyetiyle birlikte Çin'e çıkarma yapması beklenirken, ziyaretin Uygur Türklerinin bölgesi Sincan'dan başlaması iki ülke arasında 2009 Temmuz'unda yaşanan olaylar sonrasında gerilen ilişkilerin normalleşmesi olarak yorumlanıyor.
 
Başbakann Recep Tayyip Erdoğan'ın, Urumçi'den başlatacağı Çin ziyaretini başkent Pekin'de üst düzey görüşmeler ve iki ülke arasında imzalanacak anlaşmalarla kayıt altına alması öngörülürken, ziyaretin son durağı ise Şangay olacak.
 
Başbakan Erdoğan, Çin'e Başbakan sıfatıyla ilk kez geliyor. Erdoğan, Çin'e 2003'te Genel Başkan sıfatıyla bir ziyaret gerçekleştirmişti.
 
-''Ortadoğu ülkelerinin nükleer güce sahip olmasına karşı çıkıyoruz''-
 
Lu Jian, Çin'in İran sorunuyla da yakından ilgilendiğini belirterek, İran sorununun bütün bölgeyi etkileyen bir sorun olduğunu söyledi.
 
''Ortadoğu ülkelerinin nükleer güce sahip olmasına karşı çıkıyoruz'' diyen Jian, Uluslararası toplumla işbirliği yaparak İran sorununun çözümünü hızlandırmaya çalıştıklarını, diyalog ve işbirliğiyle çözümden yana olduklarını anlattı.
 
Jian, ''Bazı ülkeler İran'a tek taraflı ambargo ilan etti, yaptırıma başladı. Güç kullanmak, tehdit etmek gerginliği tırmandırıyor, çözümü geciktiriyor'' diye konuştu.
 
Çin ve İran arasında doğal ilişkiler ve yoğun temaslar olduğunu vurgulayan Jian, ''İran'daki arkadaşları iknaya çalışıyor, yapıcı tutum sergiliyoruz. İran'a uluslararası topluma katılmaları çağrısını yapıyoruz. Ziyaretlerimiz ve çabalarımız sonucunda İran'ın tavrının olumlu yönde değiştiğini gördük'' dedi.
 
Bazı ülkelerin İran'a tek taraflı yaptırım uygulama kararlarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bunu kesinlikle kabul etmediklerini açıklayan Jian, ''İran ile şeffaf, çok açık ticari işbirliğimiz var. Biz petrol alımını siyasi bir silah olarak kullanmıyoruz. Biz petrolü teknoloji ve ekonomi için alıyoruz. Petrolü ekonomik bir meta olarak görüyoruz'' dedi.
 
Jian, Çin'in Birleşmiş Milletler'in (BM) kararlarına her zaman uyduğunu anımsatarak, BM Güvenlik Konseyi'nin de İran'a yaptırım konusunda bir kararı olmadığını vurguladı.
 
-Filistin konusu-
 
Lu Jian, Filistin konusunda da Çin'in tutumunun hep aynı olduğunu, İsrail ile diplomatik ilişkiler kurulduktan sonra da bu tutumun değişmediğini ifade eden Jian, ''Filistin halkının barış sürecini destekliyoruz. İsrail'i sert politikasından vazgeçmesi için ikna etmeye çalıştık'' diye konuştu.

aa


Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,544 µs