En Sıcak Konular

Türkiye'ye 7,5 milyar dolarlık tren yolu projesi

30 Mart 2012 11:00 tsi
Litvanya Enerji ve Ulaşım Bakanlığı Sorumlusu Vytautas Nauduzas, dünya ülkelerini birbirine bağlayacak Viking Tren Yolu Projesi'nin Türkiye'ye büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Baltık Denizi'nden Karadeniz'e ulaşacak olan Viking Tren Yolu'nun hayata geçirilmesi için Türkiye'nin 7,5 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiğini kaydeden Nauduzas, İstanbul ve Samsun limanlarının yük taşımacılığında merkez olacağını belirtti.
 
Nauduzas, Bursa'da düzenlediği basın toplantısında, proje hakkında bilgi verdi. Litvanya'nın, tren yolları ile ilgili 150 yıllık bir geçmişi bulunduğuna dikkat çeken Nauduzas, lojistik noktalara ulaşacak geniş bir tren yolu ağına sahip olduklarını kaydetti. Litvanya'nın, geçen yıl AB güvenlik başkenti olduğunu hatırlatan Nauduzas, Türkiye'nin ise dünyanın 16. büyük ekonomisi olduğunu vurguladı. Önümüzdeki yıl Litvanya'nın, AB'nin dönem başkanı olacağını ifade eden Nauduzas, yeşil taşımacılığın, sınırları kısa sürede geçebilmek ve internet servisleri ile kullanılabilir bir taşımacılığın gündeme geleceğini vurguladı.

"VİKİNG YOLU MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK"

Yapılan görüşmelerde, Çin'e kadar uzanacak konteynerleri taşıyacak tren yolu yapılmasının kararlaştırıldığını anlatan Nauduzas, şöyle konuştu: "Bu yol, deniz ulaşımından çok daha az zaman alıyor ve güvenli. Bu proje, Türkiye üzerinden Karadeniz'e ulaşacak bir deniz yolu projesidir. İstanbul'dan çıkan TIR, İskandinav ülkelerine ulaşabilmek için 5 ile 7 gün arasında yolculuk yapıyor. Viking hattı yapılabilirse bu sadece iki güne düşecek. Bu proje şu anda fikir aşamasından çıktı ve uygulama aşamasına gelmektedir. Moldova ve Gürcistan bu projeye katıldı. Azerbaycan Bakü bize kısa sürede katılacak."

"İSTANBUL VE SAMSUN LİMANLARI YÜK TAŞIYACAK"

Türkiye projeye katıldığı zaman bu demir yolunun, İstanbul ve Samsun limanlarına yük taşımacılığı yapacağına işaret eden Nauduzas, şöyle devam etti: "Ortadoğu'dan gönderilebilecek bütün malzemeler Samsun Limanı kanalı ile kısa sürede İngiltere'ye, Almanya'ya ulaşabilecek. Geçen hafta, Moskova'ya uyaşacak bir tren yolu projesi ile ilgili görüşme yaptık. Bunun adı merkuri. Bir diğer tren yolu projesini gündeme getirdik. Yapılacak olan bu tren yolu sınırlarda beklemeyi önleyeceği gibi çok daha az maliyetle ulaşım sağlayacak. En iyi yollar, en iyi seçenekler ayakta kalmak için denenmiştir. Yeni buluşlar, taşımacılıkta yeni fikirlerle gündeme gelir. Limanların kurulduğu yerler çok uzakta olabiliyor."

"TÜRKİYE'NİN 7,5 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPMASI LAZIM"


Nauduzas, Baltık Denizi'nden Karadeniz'e ulaşacak olan Viking tren yolunun bin 737 kilometre olduğunu ve ulaşımın 2 gün aldığını kaydetti. Nauduzas, "Samsun'a ulaşım feribotlarla sağlanacak. Samsun, bu noktada bir merkez haline gelebilirse bütün bölgeye hitap edecek bir merkez olacaktır. Diğer olabilecek merkez noktası İstanbul ve Bursa çevresi olabilir. Türkiye, tren ulaşımı açısından yapılabilir bir çok özelliğe sahip. Türkiye 7,5 milyar dolar harcamak durumunda bu projeyi gerçekleştirmek için." diye konuştu.

cihan


Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,514 µs