En Sıcak Konular

Üreme sağlığı tehlikede!

30 Mart 2012 10:06 tsi
Üreme sağlığı tehlikede! Kanserde yaş ortalamasının 30’a kadar düştüğünü belirten uzmanlar, gelecek neslin üreme sağlığını tehlikede görüyor. Çünkü kemoterapi ve radyoterapi üreme organlarını da olumsuz etkiliyor.

Dünyada her yıl 12 milyon kişi kansere yakalanırken, 7.6 milyon kişi de yaşamını yitiriyor. 2030'da 26 milyon yeni kanser vakası olacağı, 17 milyon kişinin de öleceği tahmin ediliyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun, yakalanma yaş ortalamasının 30’a kadar düştüğü kanserin gelecek neslin üreme sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Tosun, kanser tedavisinde kullanılan yöntemlerin üreme organlarında negatif etki yarattığını belirtti.

“Özellikle kadınlarda daha sık rastlanan meme kanserinde yaş ortalaması 30’a kadar indi. Erkeklerde 20-40’lı yaşlarda görülen testis kanseri de ürkütücü” diyen Tosun, şöyle konuştu: “Çevresel faktörler, sigara ve yaşam alışkanları göz önüne alındığında kanserin her an yanı başımızda olduğu söylenebilir. Bu durum insan neslinin devamını da tehlike altına alıyor.”


RADYOTERAPİ DAHA FAZLA ETKİLİYOR
Özellikle radyoterapinin gebelik şansını ortadan kaldırabileceğini vurgulayan Dr. Süleyman Tosun, yumurta ve embriyo dondurmanın önlemlerden biri olduğunu söyledi.

Sağılk ve Yaşam dergisine konuşan Op. Dr. Süleyman Tosun, “Radyasyon tüm organları olduğu gibi üreme organlarını da olumsuz etkiler, yumurtaları öldürür. Yumurtalar tedavi sonrasında tekrar kullanılamayacak şekilde hasar görebilir. Böylece yumurtlama işlemi ortadan kalkar ve yumurtalık işlevini kaybeder. Bu nedenle radyoterapi öncesinde mutlaka üreme fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için yumurta ve embriyo dondurulması işlemi tartışılmalıdır. Çünkü dondurulan yumurta ve embriyo radyoterapi sonrasında sağlıklı bebek şansının devamını sağlar. Aynı durum sperm için de geçerlidir. Yani kanser tanısı konulan erkek hastanın radyoterapi öncesinde spermleri alınıp dondurulursa, tedavi bittiğinde baba olma şansı devam eder. Kemoterapi sonrasında ise gebelik şansı söz konusu. Yani tedavi sonrasında üreme fonksiyonları geri dönebilir. Üreme sağlığı radyoterapide olduğu gibi doğrudan etkilenmez” dedi.

ntvmsnbc 

Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,858 µs