En Sıcak Konular

İran Türkiye'nin talebine mesafeli

30 Mart 2012 08:29 tsi
İran Türkiye'nin talebine mesafeli
Başbakan'ın İran ziyareti Ahmedinejad’ın hastalığı nedeniyle 1 gün gecikmeli gerçekleşti. Tahran, Türkiye'nin taleplerine mesafeyi korudu.

Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’la 1.5 saat süren bir görüşme yaptı. Türkiye’nin taleplerine mesafeli yaklaşan Tahran yönetimi, Suriye, Irak ve doğalgaz tutumundan geri adım atmadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’daki temasları gecikmeli olarak devam etti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın rahatsızlığını belirtmesi üzerine önceki gün yapılamayan görüşme dün gerçekleşti. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede nükleer kriz, Suriye, Irak ve doğalgaz fiyatı konuları ele alındı. Türk heyetinin taleplerine İran tarafınınmesafeli yaklaştığı öğrenildi. Görüşmelerde İran’ın Suriye ve Irak konularında bilinen politikalarında ısrar ettiği belirtildi.
 
DOĞALGAZDA GERİ ADIM YOK
 
Türkiye’nin nükleer zirvenin İstanbul’da yapılması yönündeki talebine Tahran yönetiminin sıcak baktığı ifade edilirken, doğalgaz konusunda ise indirime yaklaşmadığı kaydediliyor. Halihazırda en yüksek fiyattan Türkiye’ye doğalgaz satan İran’ın, bu fiyatın altına inmeyeceğini görüşmede dile getirdiği aktarılırken, Türkiye’nin de buna karşılık tahkim sürecini ilerleteceği ifade ediliyor.
 
İRAN’IN ALTERNATİFİ LİBYA

Ayrıca Türkiye’nin İran’dan aldığı petrolü de ‘pazar çeşitlemesi’ kapsamında azaltacağı öğrenildi. Bu doğrultuda Libya yönetiminden daha fazla petrol alımına gidebileceği kaydedildi. Bu gelişmelerin tartışıldığı sırada ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin de konuyla ilgili ilginç mesajı ajanslara düştü.
 
TÜRKİYE BİR KARAR VERMELİ

Büyükelçi Ricciardone, ABD yönetiminin bir süredir dile getirdiği konuyu bir kez daha gündeme getirerek, “Bazı ülkeler İran’dan petrol ithalatını önemli ölçüde azalttı. Türkiye de dahil diğer ülkelerin de benzer bir adım atmasını bekliyoruz. Türkiye’nin bu konuda bir karar vermesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.
 
TİCARİ ÖNCELİKLER
 
ABD yönetimi ticari öncelikli ülkeler listesine girebilmesi için İran’- dan petrol alımını azaltması gerektiği mesajını Türkiye’de iletmişti. İran’daki görüşmelerden istediği sonucu alamayan Türkiye’nin bu konuda karar aşamasına geldiği ifade edildi.
 
Hamaney’le 2 saat görüştü
 
Başbakan Erdoğan, Ahmedinejad’la görüşmesinin ardından beraberindeki heyetle İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya gelmek üzere Meşhed’e geçti. Heyet Hamaney’le görüşme öncesinde 12 İmam’ın 8’incisi olan İmam Rıza’nın türbesini ziyaret etti. 2 saat süren Erdoğan- Hamaney görüşmesi de İmam Rıza Türbesi’nin de içinde olduğu dev komplekste gerçekleşti. Tarafların 8’er kişi ile temsil edildiği Hamaney görüşmesinde, Başbakan Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar refakat etti. Hamaney’in, 13 günlük Nevruz tatilini Türkmenistan’a yakın bir şehir olan Meşhed’de geçirdiği bilgisi verildi.
 
Eğitim kalitesi artar devlet kazanır
 
Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı eğitimde “hizmet alımı” uygulamasına eğitim camiasından destek geldi. Uygulamanın eğitim kalitesini artıracağını ileri süren eğimciler, uzun vadede devletin kârına olacağını söyledi. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, bunun ülke geleceği için çok kârlı bir sistem olacağını, uzun vadede de devlete kazanç sağlayacağını söyledi. Vatandaşın istediği yerde çok az bir bedelle eğitim alabileceğini ifade eden Gülan, “Nasıl ki sağlıkta çağ atlamışsak ve artık kimse beklemeden sağlık hizmeti alıyorsa aynı şeyi eğitimde de yaşayacağız. Üstelik bu sistem eğitim kalitesini de artıracak” dedi.
 
DÜNYADA UYGULANIYOR

Benzeri uygulamaların dünyada çok yaygın olduğuna dikkat çeken Gülan, Türkiye için en idealinin ABD’deki gibi olacağını kaydetti. Türkiye’de 2 binden başlayıp 8-10 binlere kadar çıkılırsa devletin yükünün ciddi anlamda özel okullara aktarılacağını belirten Gülan, yüzde 3 oranında olan özel okulların eğitimdeki payının bu uygulamayla yüzde 10’a çıkacağını sözlerine ekledi. Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı Enver Yücel de devletin eğitim hizmeti satın alma fikrinin yeni olmadığını Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik döneminde de gündeme geldiğini söyledi. Ancak teklifin yargı tarafından iptal edildiğini anlatan Yücel, “Ülkemizde yerleşmesi için en gerçekçi yol; eğitimde de özel sektörü geliştirmek ve devlette dar gelirli aile çocuklarını bu kaliteli eğitimden faydalandırarak eğitimde fırsat eşitliği sağlamak” dedi. Gelişmekte olan bölgelerde ABD’nin Charter School modelinin uygulanmasının yerinde olacağını vurguladı.
 
Danıştay ’dan izin çıkmamıştı
 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okullardan hizmet satın almasına olanak tanıyan düzenlemesi daha önce Danıştay tarafından iptal edilmişti. MEB, yoksul öğrencileri özel okullarda okutmak amacıyla Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı’na başvuru şartlarını taşıyan öğrencileri sınava almayı kararlaştırdı. Bu sınavda başarılı olan öğrencilerden her yıl 10 bininin özel okullarda okutulması planladı. Danıştay 8. Daire Eğitim Sen’in başvurusu üzerine düzenlemeyi temyiz yolu açık olmak üzere iptal etti. MEB’in temyiz başvurusunu görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da, ilgili dairenin iptal kararını yerinde bularak düzenlemeye geçit vermedi.
 
Erhan Başyurt / Bugün



Bu haber 840 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,304 µs