En Sıcak Konular

İran Suriye konusunda Türkiye ile hareket etmek istiyor

30 Mart 2012 08:19 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ziyareti sırasında görüştüğü Ayetullah Ali Hamaney'in, Suriye konusunda Türkiye ve İran'ın dayanışma içerisinde olmasını talep ettiğini söyledi.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in de Güney Kore'deki görüşmelerinde İran, Rusya ve Türkiye'nin Suriye ile birlikte hareket etmesi konusunda isteği olduğunu hatırlattı.

Erdoğan, Güney Kore ve İran dönüşü Esenboğa Havalimanında açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, ziyaretlerin faydalı geçtiğini, neticelerinin en kısa zamanda alınacağına inandığını söyledi. Tamamen nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedeflediklerini belirten Erdoğan, nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla yararlanmak istediklerini dile getirdi.

Güney Kore'de yapılan zirvede birçok ülke lideri ile bir araya gelerek görüşmeler yaptığını anlatan Erdoğan, İran ziyaretinin de son derece verimli geçtiğini bildirdi. İran ile Suriye başta olmak üzere her iki ülkeyi ilgilendiren konularda görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Erdoğan, her türlü istikrarsızlıktan bölge ülkelerinin zarar göreceğini ifade ettiklerini kaydetti. İran'la nükleer enerji konusundaki görüşlerini paylaştıklarına dikkat çeken Erdoğan, sorunun diplomatik yollardan çözümü için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

"SURİYE'DE ÖLÜMLER DEVAM EDİYOR"

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Erdoğan, Suriye'ye insani yardım konusundaki bir soruya, Suriye tarafının lojistik desteğe hazır olmadığını söyleyerek yanıt verdi. Annan planının uygulanabilirliği konusunda görüşleri sorulan Erdoğan, plan kabul edildikten sonra Suriye'de ölümlerin durmadığını anımsatarak, "Burada kalkıp da 'bunu ümit ediyorum' dememe gerek kalmıyor. Çünkü öldürmeye devam ediyor" diye konuştu. Kofi Annan'la yarın Suriye konusunda bir telefon görüşmesi yapacağını söyleyen Erdoğan, pazar günü İstanbul'da yapılacak Suriye dostları toplantısına Annan ve BM Genel Sekreteri'ni de davet ettiklerini aktardı. Erdoğan, toplantıya şu an 71 ülke temsilcisinin katılacağını, sayının giderek arttığını kaydetti.

"SURİYE'DE HALKIN İKTİDAR OLMASI İÇİN NE YAPMAMIZ GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"

Erdoğan, Ahmedinejad'ın rahatsızlığı nedeniyle görüşmenin ertelendiğini, bugün ise gerek ikili gerekse heyetler arasında uzun görüşmeler yaptıklarını belitti. İran'ın Dini Lideri Hamaney'le yaptıkları görüşmenin de çok iyi geçtiğini, Hamaney'in Suriye konusunda Türkiye ve İran'ın birlikte dayanışma içerisinde olmasını talep ettiğini kaydetti. Erdoğan, Rusya lideri Medvedev'in de Güney Kore'deki görüşmelerinde İran, Rusya ve Türkiye'nin Suriye ile birlikte hareket etmesi konusunda isteği olduğunu hatırlattı. Suriye konusunda "bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek istediklerini" belirten Erdoğan, Suriye halkının iktidar olduğunu görmek istediklerini, bu konuda ne yapılması gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

"KİMSE İSRAİL'E HESAP SORMUYOR"

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Güney Kore'de Erdoğan'dan nükleer silahlar konusunda İran'a mesaj götürmesini istediği ile ilgili soruya Erdoğan, "Hamaney kitle imha silahı yapmalarının dinen uygun olmadığını söyledi. İran konusunda dünya adil davransın. İsrail konusu ortada. Kimse bunun hesabını sormuyor. Batı bunun da hesabını sorsun" şeklinde cevap verdi.

Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimizin hayatının seçmeli ders olması konusundaki soruya ise Erdoğan, halktan aldıkları talebi Meclis'te yerine getirdiklerini hatırlatarak, "Kimse mecbur edilmiyor ki. Niye bundan rahatsız oluyorlar. KESK'in mensubunu ya da çocuklarını tekme tokat o derse mi sokacaklar. Burada hemen iyot gibi ortaya çıkıyorlar. Her iki partinin desteği ile kabul edildi. MHP'ye ve destek veren diğer partideki arkadaşlara teşekkür ediyorum" yanıtını verdi.


AA



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,918 µs