En Sıcak Konular

'Dink cinayeti Ergenekon işi'

30 Mart 2012 08:13 tsi
'Dink cinayeti Ergenekon işi' Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği ve kamuoyunda tartışmalara neden olan karara duruşma savcısı Hikmet Usta itiraz etti.

Savcı, hazırladığı 30 sayfalık itiraz dilekçesini mahkeme aracılığıyla Yargıtay'a gönderdi. Hikmet Usta temyiz dilekçesinde Dink davası sanıklarının, Ergenekon sanıkları ile eylem ve amaç birliği içinde bulunduklarına dikkat çekti. Ana yapı olarak tanımladığı Ergenekon ile Trabzon hücresinin aynı suç işleme DNA ve gen özelliklerine sahip olduğunun altını çizdi. Sanıkların Ergenekon ile irtibatlı olduklarını belirten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı, bu kişilerin örgüt suçundan da cezalandırılmaları gerektiğini vurguladı. Mahkeme heyetinin, örgüt suçlaması için beraat kararı verirken dile getirdiği 'delil yetersizliği' gerekçesine de karşı çıktı: "Aksine deliller yeterlidir."

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada, mahkemenin verdiği karara itiraz eden savcı Hikmet Usta, 30 sayfalık dilekçesini mahkemeye gönderdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in, Trabzon merkezli faaliyet gösteren örgütün yöneticisi oldukları belirtildi. Ogün Samast'ın da bu örgütün üyesi olduğu ve tetikçilik rolünü üstlendiği anlatıldı. Hikmet Usta, dilekçenin 'Ergenekon terör örgütü irtibatı' başlıklı bölümünde, "Sanıkların, Ergenekon davası sanıkları ile eylem ve amaç birliği içinde bulundukları, ana yapı Ergenekon ile Trabzon'daki hücresel yapının aynı suç işleme DNA ve gen özelliklerine sahip oldukları anlaşılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu. Bu durumun tespiti için cinayet öncesinde sanıklarla ilgili Trabzon Emniyeti'nde istihbari dinlemelere başlanılmasına rağmen, her nedense adli dinlemeye geçilmediğini ifade etti. Trabzon Jandarması'ndaki durumun daha da vahim olduğuna dikkat çekti. Jandarmanın olaydan önce takip ettiği, hatta emniyetten çok daha fazla bilgiye sahip olduğu örgüt hakkında adli ve istihbari hiçbir iletişimin tespitine ve fiziki takibe geçilmediğini vurgulayan Usta, "Alınan bilgilerin tutanağa geçirilmesine dahi tenezzül edilmemiştir." dedi. Trabzon hücresinin faaliyetleri ile Ergenekon'un genel eylem prensipleri arasında fark olmadığına vurgu yaptı. Savcı, mahkemenin gerekçeli kararını da değerlendirdi. Şu ifadeleri kullandı: "(Zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir) ilkesi gereğince yasak delillerden uzak durulmalıdır. Dosyamızda zehirli denebilecek delil dahi yoktur. Mahkeme kararında, zehirli ağaçtan önce tatlı olan ağaçların meyvelerini hasat etmeli, arada zehirli bir bitki gördüğü takdirde bunları ayıklamalıdır. Daha sonra ulaştığı sonuca göre bir karar vermelidir. Örgüt konusunda mahkeme, tüm eylemleri bölmek ve birbirinden ayrı düşünmek suretiyle ciddi bir hataya düşmektedir."

MAHKEMENİN KARARI YASAYA AYKIRI

Dilekçenin, 'Dink cinayeti' başlığı altında mahkemenin örgütten bahsederken 'tahmin edilenden daha büyük bir terör örgütü' tabirini kullandığını ifade etti. Hikmet Usta, "Mahkemenin tahmin ettiği örgüt yapısını neye dayandırdığını bilemiyoruz. Ancak burada farazi ve fantastik örgüt yapısından bahsedileceğine, mütalaamızda bir kısım delillerle irtibatlarını gösterdiğimiz Ergenekon terör örgütü ile Dink cinayeti dosyasındaki irtibat olup olmadığını değerlendirmesi gerekirdi. Ancak mahkeme yargılama sürecinde olduğu gibi, gerekçeli kararında Ergenekon terör örgütü yapısına değinmemeye, adını bile anmamaya özen göstermektedir. Hrant Dink cinayeti kusursuz bir Ergenekon eylemidir. Mahkeme, Ergenekon'a bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin örgüte dair kararını beklemeliydi. Mahkeme 'Örgütün var delilin yok' olduğunu düşünüyorsa, delil toplamaya devam etmeli ve savcılığa soruşturma yapılması konusunda yazı yazmalıydı."

İtiraz dilekçesinin 'Sonuç ve kanaat' başlıklı bölümünde savcı, örgüt suçundan verilen beraat kararının yasaya aykırı olduğunu vurguladı. Soruşturma ve kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinin reddedilmesi, Ergenekon dosyalarının incelenmemesi ve mevcut sanıklarla birlikte yargılanmaları gereken kişilerin davaya dahil edilmemesi suretiyle eksik soruşturma ile hüküm kurulduğu ifade edildi. Sanıklar hakkında verilen beraat kararlarının bozulmasını talep etti.

zaman


Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,912 µs