En Sıcak Konular

Metro açılışını Kılıçdaroğlu yapacak

29 Mart 2012 17:58 tsi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2,25 kilometrelik metroya bir tünel ve iki istasyon ekledi. Evka 3 ve Ege Üniversitesi istasyonları, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla yarın (30 Mart) saat 11.00’de törenle açılacak.

İlk kez 22 Mayıs 2000 tarihinde 10 istasyonuyla şehiriçi raylı sistem toplu taşımacılık hizmeti vermeye başlayan İzmir Metrosu'nun, 2 bin 250 metre tünelli Evka 3 ve Ege Üniversitesi istasyonları törenle açılacak. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılacak. Ege Üniversitesi İstasyonu, özellikle öğretim üyeleri, çalışanları ve öğrencileri ile her gün gidip geldiği üniversite kampüsünün ulaşım yükünü büyük ölçüde hafifletecek. Yine şehrin büyüyen ve gelişen bölgesi olan Bornova Evka 3 yöresinde yaşayan ve çalışanlar için de Evka 3 İstasyonu cazibe merkezi olacak. Özellikle istasyon çıkışında semt garajı ve ESHOT otobüs aktarma merkezinin bulunması, ulaşımda büyük bir kolaylık ve rahatlık sağlayacak.

İkinci ihale sonucunda yapımına 19 Ağustos 2010 tarihinde başlanan Bornova metro hattının inşaatında 375.000 metreküp hafriyat yapıldı. 55.000 metreküp beton, 10.500 metre fore kazık, 1950 adet prekast kiriş, 9060 metre ray, 7550 adet travers ve 15.000 ton demir kullanıldı. İstasyonlara 8 adet yürüyen merdiven ile 6 adet asansör monte edildi. 26 Ocak 2012 tarihinde başlayan deneme sürüşlerinde tren setleriyle rayların uyumundan enerji alımına, ses seviyesinin ölçülmesinden makas geçiş emniyetine, aracın elektronik aksamının kontrolünden sinyalizasyon ve haberleşmeye kadar pek çok teknik detay defalarca gözden geçirildi. 20 Mart 2012 tarihinden itibaren de İzmir Metrosu’nun iki yeni istasyonu, Üniversite ve Evka 3 istasyonlarını da kapsayan yolculu işletim seferleri başladı. Yeni hattın seferleri, Çin’de üretilen yeni vagonlarla yapıldı. Bugün resmi açılış töreni yapılan Ege Üniversitesi ve Evka 3 istasyonlarıyla İzmir Metrosu’nun istasyon sayısı 12 oldu.

İzmirliler çağdaş, konforlu, emniyetli ve hızlı ulaşım imkanı sağlayan metroyu ilk günden itibaren sevdi ve benimsedi. Bunun en somut ifadesi ise her geçen gün artan yolcu sayısı oldu. Özellikle 2008 ile 2011 yılları arasında, İzmir Metrosu’nun yıllık yolcu sayısı yüzde 80 artış gösterdi. 2001 yılında yolcu sayısı günlük ortalama 75 binken günümüze kadar bu sayı 160 bine ve yeni iki istasyonun yolcu taşımaya başladığı ilk günlerde de günlük 173 bine ulaştı. Metro trenlerinin katettiği kilometre de her geçen yıl artış gösterdi. Bu durum, aynı zamanda sefer sıklıklarının arttığı ve artık çok kısa aralıklarla işletim yapıldığının göstergesi. Örneğin 2001 yılında metro hattında 1 milyon 105 bin kilometre katedilirken 2011 yılında 1 milyon 350 bin kilometre yol katedilmesi, bu artışın net bir ifadesi olarak dikkat çekti.

Ege Üniversitesi ve Evka 3 istasyonlarının açılmasıyla İzmir Metrosu, 12 istasyon ile hizmet vermeye başladı. 11,6 km. olan hat, yeni eklenen istasyonlarla 14 km.'ye ulaştı. Şehrin doğu-batı aksında yer alan İzmir Metrosu ile kuzey-güney aksında işletim yapan İZBAN, Halkapınar İstasyonu’nda birbirine 90 dakika aktarma sistemi dahilinde geçiş yapabiliyor. İZBAN’ın kuzey aksını oluşturan Aliağa hattı ile güney aksı olan Cumaovası hattı, toplam 80 kilometre uzunluğunda ve 31 istasyon ile hizmet veriyor. Hatta günde ortalama 165 bin yolcu taşınıyor.
Toplam 94 km. uzunluğunda olan ve İzmir’i doğusu, batısı, kuzey ve güneyi ile kucaklayan şehiriçi raylı sistem toplu ulaşım ağı, günlük ortalama 340 bin yolcu taşıyarak toplu ulaşım sisteminin önemli bir yükünü omuzluyor. Ege Üniversitesi ve Evka 3 istasyonlarının peron uzunlukları, diğerlerinde olduğu gibi 125 metre ve 5 vagonlu dizilere uygun olarak inşa edildi.
Yeni hatta yolculu ön işletme seferlerinin başlamasıyla birlikte ESHOT, ilk etapta bazı otobüslerin aktarma noktasını Bornova Metro’dan Evka 3 e alarak hastane bölgesindeki trafik yükünü azalttı.

Çinli CSR firmasının İzmir Metrosu için imal ettiği yeni trenler, 4’er vagonlu 8 setten oluşuyor. Toplam 32 vagonun 16’sı MD, yani sürücü kabinli tip. İzmir Metrosu’nun 45 olan vagon sayısı, yeni araçlarla birlikte 77’ye yükselecek. Tamamı klimalı, gelişmiş teknik özelliklere sahip yeni tren setlerinden üçü geldi. gerekli deneme işlemleri ve sürüşlerinden sonra işletime alındı. Beş tren seti de önümüzdeki aylarda İzmir’e gelmiş olacak.

Metro açılışı için İzmir’e gelecek olan Kılıçdaroğlu, törenden sonra Sasalı’ya geçerek İzmir Doğal Yaşam Parkı’nı gezecek. Kemal Kılıçdaroğlu, İZSU tarafından verilecek “Yüzülebilir Bir Körfez” brifingini de dinleyecek.



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,322 µs