En Sıcak Konular

Eker mi, Greenpeace mi yalan söylüyor?

29 Mart 2012 17:55 tsi
Eker mi, Greenpeace mi yalan söylüyor? Tarım Bakanı Mehdi Eker Greenpeace’i yalanlayarak bağcılıkta 4 taneden fazla pestisit kullanılmaz, dedi. Greenpeace ise ‘24’ kimyasal maddenin bulunduğu o üzümü bulduklarını ifade ederek Almanya'daki laboratuar sonuçlarını yayımladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Greenpeace’in Türkiye’de üretilen biber, armut ve üzümde zirai ilaç kalıntısı bulunduğu iddialarına, "O bütünüyle gerçek dışı. İtham ve iddialardan oluşuyor.Söz konusu raporda üzümle ilgili 24 kimyasal madde bulunduğunun belirtildiğini, halbuki bağcılıkta kullanılabilen toplam kimsayasal madde sayısının en fazla 4 olduğunu belirten Bakan Eker, raporu yayınlayan Greenpeace’i, "Şimdi bu tür kuruluşlarının, bakın kusura bakmasınlar, hangi çevrelere hangi uluslarası ticari kuruluşlara bilerek ya da bilmeyerek hizmet ettiklerini dikkatinize sunmak istiyorum" sözeriyle eleştirmiş ve Greenpeace’e düpedüz iftira atmakla suçlamıştı.

Eker, iddiaların gerçek dışı olduğunu ileri sürerek, "O bütünüyle gerçekdışı itham ve iddialar oluşturuyor. Mesela bir örnek vereceğim size üzüm ilgili. 24 tane kimyasal madde diyor. Bağcılıkta kullanılabilen toplam kimyasal madde sayısı en fazla dörttür. Yani onların bile hepsi kullanılmıyor" demişti.

Bakan Eker’in, sert açıklamalarına Greenpeace de aynı sertlikle karşılık verdi. Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç yaptığı açıklamada: "Greenpeace Akdeniz olarak, bu tartışmanın sayısal değerler üzerine bir tartışmaya dönüşmesinden rahatsızız. Bugün burada asıl tartışmamız gereken mesele halk sağlığını tehdit etmeyen pestisitsiz, GDOsuz bir tarım ve hayvancılık sistemini nasıl kuracağız çiftçimizi nasıl koruyacağız olmalıydı. Madem Sayın Bakan, 24 kimyasal olmaz dedi, biz de o zaman Almanya'nın en prestijli laboratuarlarından biri olan CVUA Stuttgart'dan gelen bilgileri paylaşıyoruz. Diliyoruz ki, Sayın Bakan artık çiftçilerimizin alın terini hiçbir suretle ciddiye almayan ilaç, tohum şirketlerini ve endüstriyel tarım uygulamalarının çıkmaz sokağından nasıl çıkaracağımızı tartışmaya açar." dedi.

Greenpeace İngilizce rapora http://www.greenpeace.org/turkey/tr/press/reports/greenpeace-shopping-guide/ adresinden, yapıaln laboratuar sonuçlarına ise http://www.greenpeace.org/turkey/Global/turkey/image/2012/03/DataSheet_Origin_Turkey_24-Pesticides_GrapesRed_ln.pdf adresinden ulaşılabileceğini açıkladı.

Bu haber 1,197 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,453 µs