En Sıcak Konular

Yunanistan Savunma Bakanı'ndan sıcak mesajlar

29 Mart 2012 17:44 tsi
Yunanistan Savunma Bakanı, Yeni Demokrasi Partisi (ND) Genel Başkan Yardımcısı Dimitris Avramopulos, Batı Trakya'daki Türk Azınlığın, Yunanistan ile Türkiye arasındaki dostluk ve işbirliğinin en güçlü halkalarından birini oluşturmasını arzu ettiğini söyl



Parti çalışmaları çerçevesinde Batı Trakya'da temaslarda bulunan Avramopulos, Gümülcine'de Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği'ni (BTAYTD) ziyaret etti.

BTAYTD'de, Dernek Başkanı Erhan Ruşen ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Avramopulos burada yaptığı konuşmada, Azınlık konusuna ve Türk-Yunan ilişkilerine değinerek, 1200 yıldan daha uzun süre birlikte yaşayan Türk ve Yunan halklarının birçok ortak yönü bulunduğunu, birçok konuda hayata bakış açılarının aynı olduğunu söyledi.

"Bir dönem geçmişin esiri olan iki komşu ülke halklarının artık geleceğe bakması gerektiğini" ifade eden Avramopulos, "Yeni ülkemiz Avrupa'da oluşan yeni ortamda geleceğimizi hepimiz birlikte inşa etmeliyiz. Karşılıklı saygı ve çağdaş bir toplumda geçerli olan temel ilkeler çerçevesinde güvenli ve istikrarlı bir bölge oluşturabiliriz. Kalkınma ve ilerleme de bu yoldan geçecektir. Biz bu ilkelere hizmet etmek istiyoruz ve komşularımızla da bunları paylaşıyoruz. Bu noktada da Azınlık, daha iyi koşulların oluşmasında, işbirliği ve dostluk konusunda güçlü halkalardan birini oluşturarak temel katalizörlerden biri olabilir. Biz bunu gerçekten istiyoruz" dedi.

-"Başbakan Erdoğan ile eskiye dayanan insani ve samimi dostluğumuz var"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında geçmişe dayanan insani ve samimi bir dostluğun bulunduğunu ifade eden Avramopulos, Erdoğan'ı cezaevindeyken ziyaret ettiğini, Başbakan'ın da daha sonra kalabalık bir heyetle Atina'ya gelerek kendisine iadeyi ziyarette bulunduğunu anlattı.

Avramopulos, sivil toplum örgütlerinin iki ülke ilişkilerindeki rolünün önemine değinerek, Türkiye ile Yunanistan'daki depremlerin ardından iki ülke arasında oluşan "deprem diplomasisi"nin politikacılar tarafından değil, sivil toplum örgütleri ve belediyeler tarafından başlatıldığını söyledi.

Avramopulos şöyle konuştu:

"İki halkın yakınlaşmasına inanıyorum. Ancak bunun için insana ve araçlara ihtiyaç var. Türkiye'den deprem haberi geldikten yarım saat içerisinde ilk benim sesim duyuldu. Ve kısa bir süre içerisinde Girit'ten, Kastellorizo'dan (Meis), Korfu'dan ve tüm diğer bölgelerden halkların gerçek hislerini su yüzüne çıkaran bir dayanışma dalgası başladı. Buna karşılık, Yunanistan avroya kabul edildiğinde Taksim meydanı bizimle birlikte bayram eden binlerce insanla dolmuştu. Bunlar ön yargıları geride bırakmak isteyen halkların gayri ihtiyari tepkileridir ve tesadüf değildir."

-"Azınlık hakları konusunda yeni bir program geliştirdik"

Batı Trakya'daki temasları çerçevesinde Azınlık Derneği'ni ND Başkan Yardımcısı sıfatıyla ziyaret ettiğini vurgulayan Avramopulos, ND'nin geçmişte Azınlık toplumu için çok şey yaptığını, ancak yanlışların da yapıldığını söyledi.

Avramopulos, Yunanistan'da azınlık konusuyla ilgili yeni bir ortam oluştuğunu, ND'nin de bu konuda çalışmaları bulunduğunu belirterek, "Bugün burada önemli bir mesaj vermek için bulunuyorum. Azınlığın tüm haklarını sonuna kadar kullanacağı yeni bir program geliştirdik. İnanmak istiyorum ki şu anda bizim hazırladığımız prototip tüm Avrupa ve komşu ülkeler için de bir örnek oluşturacaktır. Azınlık, kültürel kimliğini koruyarak, kendini daha güvende hissedebilir. Azınlık ilerliyor, gelişiyor ve ülkemizde haklarını eşit bir şekilde kullandığına örnek sizlersiniz. Bu topraklara emek sarf etmiş olan atalarınız size kültürel bir miras bıraktı. Bunu hem sürdürebilirsiniz hem de daha çok geliştirebilirsiniz" diye konuştu.

Batı Trakya gezisi çerçevesinde Gümülcine bölgesindeki iki Türk belediyesinden biri olan Kozlukepir-Sirkeli Belediyesi'ni de ziyaret eden Avramopulos, akşam saatlerinde de İskeçe'nin dağlık kesimindeki bazı Türk köylerini gezdi.

Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,785 µs