iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Karayılan testinden kimler çaktı?

29 Mart 2012 16:37 tsi
Karayılan testinden kimler çaktı? 7 ay önceki soru: Türkiye, iç işlerini ilgilendiren çok önemli bir istihbaratı durduk yerde neden başka ülkeye verir? Sanırız cevabı bugün geldi... iyibilgi özel

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ile Türkiye arasında PKK'ya karşı oluşturulan işbirliği, orta vadede ne gibi sonuçlar doğurur, üzerinde kafa yorulması şart olan bir gelişme. Hafife alınacak gibi değil, keza Türkiye'nin Ortadoğu'daki kısa vadeli hamleleri , bu sorunun cevabı ile çok alakalı.

Cevap için daha çok soru gerekiyor.

1) Türkiye ve Kuzey Irak yönetimi arasındaki bu işbirliği, bölgede kimleri rahatsız eder?

2) Son zamanlarda sıkça dile getirilmeye başlanan "Irak'ın bölünme" senaryolarında Ankara, Bağdat ile Erbil arasında kime destek verir?

Son soruyu sormadan önce hafıza tazelemek için Sabah gazetesinden Mutlu Çölgeçen'in imzasıyla Ekim 2011'de yayınlanan haberi hatırlatalım:

Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Türkiye, 2-3 Ağustos tarihlerinde başta Murat Karayılan olmak üzere terör örgütü yöneticilerinin Kandil'de barındıkları bölgelerin koordinatlarını İran'a verdi. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Kandil'in İran bölümüne ilişkin verilen 20 noktaya bir an önce operasyon düzenlenmesi talep edildi. Bu noktalardan ikisinin Murat Karayılan'ın sürekli olarak kullandığı bölge olduğu tespiti yapıldı. Buna rağmen İran güvenlik güçlerinin gerekli hassasiyeti göstermediği ortaya çıktı. Karayılan da bulunduğu yeri terk etti...Daha sonra Türkiye, Kandil'in İran bölgesine operasyon önerisi getirdi. Ancak İran bunu kabul etmedi. İran'ın ağır davranması üzerine Türkiye, Kandil'e operasyon kararı aldı.

3) Türkiye neden böylesine önemli bir istihbarat ve operasyonu İran'a "paslar?" (Ve bu soruyu bizden başka, haberi yapan gazeteci dahil, kimse sormaz?)

İlk iki sorunun cevabı, birebir Suriye ile alakalı. PKK ve Esed rejimi arasındaki sıkı bağlara baktığınızda, Esed'e en büyük desteği İran'ın verdiğini göz önüne alınca, soruların yanıtı kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Ya üçüncü ve son soru?

Bugünün perspektifinden bakarak bir hipotez geliştirebiliriz. Türkiye, o istihbaratı bir turnusol kağıdı gibi kullanmış olabilir. Ölçtüğü şey de, İran'ın PKK konusundaki samimiyetiydi. Ona aldığı cevaptan hareketle de, bölgesel çapta yürüttüğü pazarlıkta nihai kararını verdi.

Sadece bir hipotez...

Ancak kesin olan bir olgu var ki, o da şu: Son zamanlarda ağzından bağımsızlık açıklamaları düşmeyen Barzani, masada kilit rol oynuyor

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,581 µs