En Sıcak Konular

Nükleer'de ortak hedefimiz yok!

29 Mart 2012 13:52 tsi
Nükleer'de ortak hedefimiz yok! Tahran’da dün gece Türk gazetecilerle sohbet eden Bakan Yıldız çarpıcı bir açıklama yaptı: "İran’la ortak hedefimiz yok" dedi.

Euronews'in haberine göre Enerji Bakanı Taner Yıldız hem kendi izlenimlerini paylaşmak hem de gazetecilerin izlenimini almak üzere küçük bir sohbet masası kurdu.

Taner Yıldız uzun sohbet boyunca Türkiye’nin İran politikasını ve gerekçelerini anlattıktan sonra başbakanı karşılamak için kalkarken bombayı patlattı: "Çok açık bir şekilde söylüyorum. Bizim nükleer santral yapımı ile ilgili İran’la paylaşacak hiçbir ortak hedefimiz yok. Ne know-how konusunda ne de başka bir noktasında İran’la işbirliği yapmayız." Bu sözler doğal gazı ve petrolü pahalı aldığını düşünen ve bunu indirmek için İranlılarla pazarlık yapan Türkiye’nin hangi pozisyonda olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye ve İran pek çok konuda, özellikle ekonomi alanında birbirine yakın olduğu kadar siyaseten ciddi sorunlar içinde. Bu nedenle İran’a enerji konusundaki bağımlılığını hafifletmenin yollarını arıyor. Bunun en önemli ayağı başka kaynaklara yönelmek ve görünen o ki yeni projelere girerken daha temkinli olmak.

"BİZ ABD YA DA AB DEĞİLİZ"

Enerji Bakanı Yıldız’a göre İran’a nükleer programı konusunda baskı yapan ve Ankara’dan sert tavırlar bekleyen Batılı ülkelerin Türkiye’nin İran’a enerji konusundaki "bağımlılığını" görmezden gelmek istediklerini ama buna izin veremeyeceklerini söyledi: "Biz ABD ya da AB değiliz. Onların aldıkları kararların hukuken bizi bağlamayacağı açıktır. Elbette biz onlarla uyum içinde hareket etmeye çalışıyoruz. Ama Türkiye enerji tedarikinin büyük bir kısmını İran’dan yapıyor. Doğalgazın yüzde 18’ini İran’dan alıyoruz. Petrol alımımız daha da fazla bir oranda. Bu nedenle bizden İran’a yaptırım konusunda ağır beklentilerin olmaması gerekir. Çünkü bizim önceliğimiz Türkiye’nin ihtiyaçlarıdır."

Taner Yıldız Türkiye’nin halihazırda doğalgazı 5 petrolü 11 ülkeden aldığını belirterek kaynakları çeşitlendirmeye çalıştıklarını bunun ulusal bir strateji olduğunu vurguladı. Akabinde yaptığı İran’la nükleer enerji konusunda beraber çalışmayız ifadesi İran’a daha fazla yaslanmama kararının bir yansıması.

Türkiye’ye göre İran teknolojik olarak yeterli olmadığı gibi siyaseten de taşıması ağır bir yük. Taner Yıldız İran’ın nükleer enerji programının nükleer silaha dönüşmesi yolundaki kaygılara katılmakla beraber İranlı liderlerin kendilerine böyle bir silahı kullanmanın "İslam’a aykırı olduğunu" söylediklerini, programın barışçıl enerji kaynağı arayışının bir parçası olduklarını vurguladıklarını, kendilerinin de buna inanmak durumunda olduklarını ifade etti.


Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,967 µs