En Sıcak Konular

Bağdat'taki Arap zirvesine saldırı

29 Mart 2012 14:41 tsi
Irak 20 yıl aradan sonra ilk kez bir Arap Birliği zirvesine ev sahipliği yapıyor. Bağdat'ta zirvenin yapılacağı binaya doğru roket atıldı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Arap Birliği zirvesinin yapıldığı binanın yakınlarında patlama gerçekleşti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen Arap Birliği zirvesi başladı. Irak'ın idam edilen eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in kullandığı Cumhuriyet Sarayı'nda yapılan zirveye, 22 üyeli birliğin 10 lideri katılıyor.
23. Dönem Arap Birliği zirvesine, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi de katılıyor.

Bu arada zirve başladıktan 10 dakika sonra Yeşil Bölge'nin içinde patlama sesleri duyuldu.

Zirvenin açılış konuşmasını, 22. dönem başkanı olan Libya'nın Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil yaptı. Abdülcelil, konuşmasında, Libya'nın Arap ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmak istediğini, terörle mücadeleye destek verdiğini ve yargının aradığı kişilerin iadesini talep ettiğini söyledi.

Libya'daki ulusal barış ve uzlaşı için harcanan çabaları desteklediklerini ifade eden Abdülcelil, Libya'nın Filistin halkına desteğinin süreceğini de kaydetti.

Dönem başkanlığını devralan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, yaptığı konuşmada, bölgenin yaşamakta olduğu gelişmeler karşısında Bağdat zirvesinin kendilerine büyük sorumluluk yüklediğini söyledi.

Talabani, Filistin halkının kendi devletini kurmak için sarf ettiği çabaları desteklediklerini belirterek, Suriye meselesine de değindi.

Celal Talabani, Suriye halkının kendi iradesiyle geleceğini belirlemesine saygı gösterdiklerini belirterek, terörün tüm çeşitlerini kınadıklarını, teröre karşı mücadelenin sürdürülmesini ve desteklenmesini istedi.
Zirvede ele alınacak konular Filistin, Arap barış girişimi, Kudüs ve Kudüs halkının desteklenmesi, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargolar, Filistin'e yapılacak maddi yardım ve Yahudi yerleşim birimlerinin kınanması alt başlıkları altında toplanıyor.

Arap Birliği zirvesinde, Suriye'deki olaylar, Annan planı, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye ile ilgili karalarının desteklenmesi, Lübnan'a yönelik dış tehditlere karşı bu ülkeyle dayanışma halinde olmak, Yemen hükümetini desteklemek, terörle mücadele, Ortadoğu'yu nükleer kitle imha silahlardan arındırılması konuları da ele alınacak.

Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,811 µs