En Sıcak Konular

Dev projede ikinci adım atıldı

29 Mart 2012 11:43 tsi
Çevre ve Orman Bakanlığı, Yavru vatan KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak için sıra dışı bir projeye imza atıyor.

Türkiye'nin su meselesini çözmek adına yoğun faaliyet gösteren Orman ve Su işleri Bakanlığı, yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nin su ihtiyacını karşılamak için sıra dışı bir projeye imza atıyor. Akdeniz üzerinde 'Deniz Altına Askıda Döşenecek Boru Hattı' ile bir su köprüsü kurularak KKTC'ye su götürülecek. Projenin ikinci dev adımı olan Geçitköy Barajı'nın temeli ise yarın atılıyor.

Barajın temel atma merasimine KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Beşir Atalay ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu katılacak. Projenin ilk adımı olan Alaköprü Barajı'nın temeli de 7 Mart 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmıştı.

Türkiye tarafından yıllarca KKTC'ye balon ve tankerlerle su götürüldü, ancak iklim şartlarının elvermediği durumlarda su sıkıntısı devam ediyor. KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak maksadıyla daha önce Kıbrıs Güzelyurt Derivasyon Projesi, Soğuksu Yükleme ve Kumköy Boşaltma Tesisleri, Kumköy-Serhatköy Terfi Hattı gibi bazı projeler yürütüldü. KKTC Su Temini Projesi ile KKTC'nin su sorunu çözülecek. Dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC Su Temini Projesi çerçevesinde 2 adet baraj, toplam 107 km boru hattı ile 2 adet terfi merkezi inşa edilecek. Projede ile Alaköprü Barajı'ndan alınacak su, 80 km uzunluktaki deniz boru hattı ile ve deniz yüzeyinden 250 m derinlikte askıdaki bir boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında yapılacak Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Deniz tabanı üzerine döşenecek borular, deniz yüzeyinde gemiler vasıtasıyla birleştirildikten sonra deniz suyu ile doldurularak deniz tabanına batırılacak. Deniz içinden geçecek borulara 134 adet askı yapılacak. Deniz altına yerleştirilecek borular akıllı boru olup, bu borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilip müdahaleler zamanında yapılabilecek.

KKTC'nin verimli topraklarına, anavatan Türkiye'den hayat suyu götürmenin pek çok hükümetin hayali olduğunu, ancak 40 yıldır bir slogan olarak kaldığını hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Çok orijinal bir proje hazırladık. Boruları denizin tabanına döşemiyoruz, çünkü çok derin olduğundan su basıncına dayanacak boru yok. Onun için boruları 250 metre aşağıdan, denizin içinden askıda götürüyoruz. Dünyada ilk defa uygulanacak yüzer sistem bizim teknolojimiz." dedi.

cihan

Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,628 µs