iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Güncellenmiş müttefikler listesi...

29 Mart 2012 11:15 tsi
Güncellenmiş müttefikler listesi... Obama'nın esnekliği "yay" kadar... iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Star Gazetesi Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu bugünkü yazısının sonuna bir not ilave etmiş; “Önemli bir not ve çok önemli bir nokta. Başbakan’ın İran ziyareti Suriye krizinden daha çok uranyum zenginleştirme, yani nükleer çalışmalar konusuyla da ilgili. Hem de tahminlerin ötesinde bir “kaygı” zemininde.”

İran özeline odaklanan, İsrail artı ABD’nin seçim yoğunluğu dengelerini barındırmayan eksikleri olmakla beraber, bu bilgi oldukça kritik ipucu işaret ediyor.

Fakat açısının genelleşmesi şart. Türkiye’ye kurulan füze savunma radarı başından beri İran’a yönelik olarak tanımlanmadı ve şu an İran’da bulunan Türk heyeti de bu yönde gelen soruları, bu minvalde yanıtlıyor.

Esas nokta ise Türkiye’nin bu oyunu zaten tek başına oynamadığı gerçeği. NATO şemsiyesi altında-ki Türkiye’deki radar hala bu sınıfta değerlendiriliyor mu belli değil-gerçekleşen bu süreç Polonya ve Türkiye’de konuşlandırılan radar sistemleri ile tamamlandı diyebiliriz.

Daha doğrusu uzun bir sürecin bir ayağı yerine getirilmiş oldu. Büyük resim ise Ortadoğu ve Asya’yı çemberleyen bir harita sunuyor. Ve bu harita müttefiklerin listesini de gayet açık biçimde alt alta diziyor.

Elbette buna bakarak karşı cehpeyi tarif etmek de mümkün olabilir!

ABD, Avrupa’daki füze savunma sistemlerini tamamladı. Sırada Ortadoğu ve Asya var. Bu gelişme, ABD’nin yeni Pasifik planı ile de gayet uyumlu görünüyor.

Elbette bu savunma sistemleri ya da kalkanlar diyelim yine bir hedef tarifi yapmıyor ama İran, Kuzey Kore ve Çin, (bu listeye Rusya’yı de ekleyebiliriz ama son mikrofon kazası Obama’nın Kremlin’i kayırdığını gösteriyor gibi.) belli ki bu kalkan yayınının objelerini oluşturuyor.

Peki bu kalkanlar hangi ülkelere hangi bölgelere kurulacak. Bir anlamda Türkiye’nin “kalkandaş”ları hangi ülkeler olacak?

Japonya, Avustralya, Güney Kore listenin başında bulunan ülkeler. Asya kısmı bu. Ortadoğu ise; S.Arabistan, Kuveyt, BAE, Umman, Bahreyn ve Katar olacak. Tabii hepsine kurulmasına gerek yok ama bu alanı muhafaza edecek şekilde olacak.

Ve son olarak İsrail elbette. Yeni bir kalkana ihtiyaç yok burada. Çünkü Demir Kubbe kullanıyor Tel Aviv ve füze saldırılarını bu şekilde savuşturmayı planlıyor. Fakat ABD, işte bu Demir Kubbe’nin yükselişine destek verecek. Birkaç yüz milyon dolar buraya aktarılacak.

Bu ülkelere bir dünya haritası üzerinde bakıldığında ve yakın gelecekteki yeni güncelleme ile eklenecek ülkeler de hesaba katılırsa, nasıl bir “hattın” ortaya çıktığı rahatça izlenebiliyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs