En Sıcak Konular

CHP'den herkesi şaşırtacak 12 Eylül girişimi

29 Mart 2012 11:08 tsi
Özellikle 27 Mayıs darbesine giden süreçteki rolü ve Adnan Menderes'i asan cuntacılara destek veren duruşuyla eleştirilen CHP, 12 Eylül için ise şaşırtacak bir hamle yapıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacağı ve ilk duruşması 4 Nisan'da başlayacak olan 12 Eylül davasına, 'darbeden zarar gördüğü gerekçesiyle' müdahil olma kararı aldı.

12 Eylül darbesiyle kapatılan CHP'nin malvarlığına el konuldu, Genel Başkan Bülent Ecevit 'zorunlu ikamet' adı altında sürgüne gönderildi ve 10 yıl siyaset yasağı konuldu.

CHP;  partinin bu gerekçelerle 'suçtan zarar gördüğünü' bildiren bir dilekçe hazırlıyor.  CHP'nin tarihi önem taşıyan bu kararı, pazartesi günü yapılan MYK toplantısında gündeme geldi. Partilerinin, Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere; hükümet kanadınca sıklıkla 'darbeci' sıfatıyla anıldığını hatırlatan MYK üyeleri, 'Darbeden en büyük zararı CHP görmüştür' görüşünü dile getirdi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun onayıyla, MYK toplantısının ardından, partinin hukukçu bazı vekilleri, müdahillik dilekçesi hazırlığını başlattı.

Müdahillik dilekçesi, CHP avukatları tarafından, duruşmadan bir gün önce, davanın görüleceği Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulacak.

'MÜDAHİLLİK' NE DEMEK

Ceza Muhakemesi Kanunu, kamu davalarında, mağdura ve suçtan zarar görene iddia makamının yanında yer alma hakkı tanıyor. Kamu davasına katılmak anlamına gelen 'müdahil'in, kararı temyiz etme hakkı bulunuyor.

CHP'nin müdahil olma talebi, mahkemece bir ara kararla değerlendirilecek. Talebin kabulü durumunda ana muhalefet partisi, davanın taraflarından biri haline gelecek. Mahkemenin ilerleyen aşamalarda mağduriyet ve zarar tespiti yapması halinde; tazminat talebinin bile gündeme gelebileceği vurgulanıyor.  Darbeden 32 yıl sonra açılabilen bu davayla birlikte; kısa süre içinde darbe mağduru pek çok kişi ve kurum, müdahillik talebinde bulundu. İnsan Hakları Derneği, 68'liler Vakfı, idam edilmek için yaşı büyütülen Erdal Eren'in ve gözaltında işkencede ölen Süleyman Cihan'ın aileleri, eski BBP Milletvekili Ökkeş Şendiller bu talepte bulunan isimlerden bazıları. Davada Evren ve Şahinkaya 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası'' istemiyle yargılanacak.

11 YIL KAPALI KALDI

CHP, darbeden bir yıl sonra, diğer partilerle birlikte 1981'de kapatılmış, bütün malvarlığına el konulmuş, Genel Başkan Ecevit başta olmak üzere çok sayıda partiliye siyaset yasağı getirilmişti. CHP, 1992 yılında TBMM'de kabul edilen yasayla 11 yıl sonra yeniden açılabildi. Ecevit'in siyasi yasağı ise 1987 yılındaki referandumla kalktı.

Akşam

Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,173 µs