En Sıcak Konular

19 yıl sonra yeniden

29 Mart 2012 09:01 tsi
19 yıl sonra yeniden
Malatya Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas olaylarına ilişkin yeni bir soruşturma başlattı.

Savcılık, katliamda örgüt bağlantısını ve olaya adı karışan kişileri araştıracak. Ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki dava zaman aşımından düşmüş, Başbakan Yardımcısı Arınç, katliamda kusuru olan kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılabileceğini söylemişti.

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, 2 Temmuz 1993'te meydana gelen Sivas Olaylarıyla ilgili yeni bir soruşturma başlattı. Olayla ilgili çalışma başlatan Malatya Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği, Erzurum Özel Yetkili Başsavcılığı'ndan gelen klasörleri de alarak yeni bir soruşturma açtı. Savcılık, soruşturma kapsamında örgüt bağlantısı da dahil olmak üzere, olaya adı karışan kişileri araştıracak. Açılan soruşturma özel yetkili savcılardan Şeref Gürkan, İsmail Aksoy veya Mehmet Badem tarafından yürütülecek.

 ZAMAN AŞIMI YOK

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığından alınan bilgiye göre, açılan soruşturmada zaman aşımı sorunu bulunmuyor. Olayın yaşandığı tarih itibariyle soruşturmaya bir engel olmadığı kaydedildi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) kararıyla Sivas Adliyesi tarafından yürütülen "CMK 250. madde" kapsamındaki soruşturma ve davalar Malatya Adliyesine bağlanmıştı. Karar üzerine daha önce Sivas'ın bağlı bulunduğu Erzurum Adliyesi CMK 250. maddeyle görevli birimde bulunan 150 soruşturma dosyası da Malatya'ya gönderilmişti. Sivas'taki olaylara ilişkin Ankara'da açılan ana davanın dışında olayın aydınlatılmasına yönelik Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca da soruşturma başlatılmıştı.

 PKK İZİNE RASTLANMIŞTI

2009 yılında Sivas Emniyet Müdürlüğü'ne başvuran bir gizli tanığın ifadeleri üzerine Erzurum'da açılan soruşturmada PKK izine rastlanmıştı. Savcılık, Sivas'ta olaylara karışanlar arasında Piran (kod) A. A. Küçük Müslüm kod adlı E. Y., Cudi kod adlı S.K. ve Med kod adlı M.Ş. isimli PKK üyesi 4 kişinin olduğunu tespit etmiş, şahısların hayatta olmadığı belirlenmişti.

Madem öyle kamu görevlileri yargılansın

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sivas davasının zaman aşımından düşmesiyle ilgili Madımak katliamında kusuru olan kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılabileceğini söylemişti. Arınç, "Madem ki mahkeme 'kamu görevlisi olsaydı yargılamaya devam ederdik' diyor. Feci olayda kusuru bulunan veya kusurlu oldukları düşünülen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılıp, bunlarla ilgili bir yargılama yapılabilir" yorumu yapmıştı. Yeni Şafak'ta yer alan zamanın iktidar ortağı Sosyal Demokrat Halkçı Parti'de görev sahibi olan Ziya Halis'in açıklamalarına dikkati çeken Arınç, Halis'in olaylar sırasında başta vali olmak üzere dönemin İçişleri Bakanının, Başbakanın, Başbakan Yardımcısının olayda ihmali olduğu kanaatini dile getirdiğini vurgulamıştı. Arınç, 'Dönemin Valisi ile Ankara'daki bürokratların kayıtsız kaldıkları, göz göre göre insanların yakılmasına sebebiyet verdikleri yolunda ciddi iddialar var' şeklinde konuşmuştu.

Davamı 'bir' şartla çekerim

İHD eski Genel Başkanı ve BDP Diyarbakır eski Milletvekili Akın Birdal, 28 Şubat döneminde kendisinin de aralarında bulunduğu bazı kişiler hakkında andıç hazırlayanların yargı önüne çıkarılması durumunda, davaya müdahil olacağını dile getirdi. Birdal, AİHM'de konuyla ilgili bir davanın devam ettiğini hatırlatarak, "Eğer Çevik Bir ve Erol Özkasnak ve adı geçen gazeteciler var. Bunlar hakkında bir dava açılırsa Türkiye'nin uluslararası platformlarda yargılanmasını istemeyiz. Geri alırız davamızı" dedi. Birdal, Tvnet'te katıldığı televizyon programında, "28 Şubat için suç duyurusu olursa yeniden müdahil olacağım. Eğer

Çevik Bir ve Erol Özkasnak ve adı geçen gazeteciler var. Yalnız Oktay Ekşi değil. Bunlar hakkında bir dava açılırsa Türkiye'nin uluslararası platformlarda yargılanmasını istemeyiz. Geri alırız davamızı. Ve buradan da söylüyorum Çevik Bir ve adı geçenler sanık sandalyesinde otursunlar ve yaptıkları bu suçtan yargılansınlar. Kuşkusuz mahkûm da olacaklar. Biz derhal davamızı geri çekeceğiz" diye konuştu. Bu ülkede bir yüzleşme olacaksa herkes halısının altına bakmalı diyen Birdal, "Yargılanmaları konusund başvurularımız sonuçsuz kalınca AİHM'e başvurduk" dedi.

cihan

Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs