En Sıcak Konular

''Samanyolu'nda milyarlarca 'süper Dünya' olabilir''

28 Mart 2012 21:37 tsi
Evrende yaşamın mümkün olabileceği doğru sıcaklığa sahip kayaç gezegenleri arayan Avrupalı astronomlar, sadece Samanyolu galaksisinde bunlardan on milyarlarca olabileceğini tahmin ediyor.

Astronomi sitelerinde yer alan habere göre, İsviçre'nin Grenoble kentindeki Gezegenbilim ve Astrofizik Enstitüsü'nden bilim adamları, Samanyolu'nda sıklıkla görülen kızıl cüce yıldızlarının yaklaşık yüzde 40'ının yörüngesinde, yüzeyinde suyun var olmasına olanak tanıyabilen yaşanabilir bir bölgeye sahip olabilecek ''süper Dünya'' adı verilen bir gezegenin bulunduğunu belirttiler.

Güneş Sistemi'nin de içinde yer aldığı Samanyolu'nda 160 milyar civarında kızıl cüce belirten gökbilimciler, dolayısıyla yaşama olanak tanıyacak yeterince sıcak ve suya sahip gezegen sayısının da epeyce çok olduğunun altını çizdiler.

Araştırma ekibinin başında yer alan Xavier Bonfils, sadece Samanyolu'nda yer alan 160 milyar civarındaki kızıl cücenin yüzde 40'ında küçük kayalık gezegen bulunması olasılığının, süper Dünya sayısını ne kadar çok arttırdığına işaret ederek, kütlesi Dünya ve 10 katı kadar kayaç gezegen sayısını ilk kez kendilerinin tahmin etmeye çalıştığını kaydetti.

Kızıl cücelerin Güneş'le kıyaslandığında daha zayıf ve soğuk ve Samanyolu'ndaki yıldızların yaklaşık yüzde 80'inin kızıl cüce olduğuna işaret eden Bonfils ve ekibi, Şili'deki Avrupa Güney Gözlem Teleskobu'nu kullanarak, bu yıldızların 102'sini inceledi.

Astronomlar, bu kızıl cücelerin, Güneş Sistemi'ndeki Jüpiter ve Satürn gibi gaz devi gezegenden çok kayaç gezegene sahip olduğunu gördüler.

Ancak kızıl cücelerin çevresindeki bu kayaç gezegenlerin dönmesinin, uzaydaki yaşam için uygun yerler olması gerektiği anlamına gelmediğini de belirten astronomlar, kızıl cücelerin Güneş'ten çok daha soğuk olduklarını, dolayısıyla suyun bulunduğu gezegenin de yıldızına, Dünya'nın Güneş'ten mesafesinden daha yakın olması gerektiğini, bunun da zararlı X ışınları ve mor ötesi radyasyonun çok olması olasılığını arttırdığının altını çizdiler.

Bilim adamları, şimdi kızıl cücelerin önünden geçen Dünya benzeri gezegenleri daha yakından inceleyerek atmosferleri konusunda bilgi sağlamaya çalışıyorlar.

zaman


Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,046 µs