En Sıcak Konular

Muhalefet veryansın etti Dinçer savundu

28 Mart 2012 20:37 tsi
TBMM Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin görüşülmesi sırasında iktidar ile muhalefet vekilleri arasında sert tartışmalar yaşanıyor.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin, milli eğitim sisteminin bütününde değil, yalnızca yapısal yönünde bir değişiklik getirdiğini söyledi.
 
Dinçer, TBMM Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve temel yasa olarak ele alınan kanun teklifinin 1. bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
 
''Teklifin milli eğitim sisteminin bütününü değiştirdiği ve bir reform niteliğini taşıdığı'' yönünde bir ifadesinin bulunmadığını dile getiren Dinçer, milli eğitim sisteminin bir çok ögeden oluştuğuna dikkati çekti. Dinçer, söz konusu teklifin yalnızca bu sistem içinde yapısal bir değişikliği getireceğini vurguladı.
 
Ömer Dinçer, ''Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda kaç yönetici, eğitimci kökenli değil?'' sorusuna, ''Ben size soruyum: Eğitimci olmak profesyonel yönetici olmak anlamına mı geliyor? Müsteşar ve yardımcıları daha çok strateji geliştirmeyi bilen, bilimsel analizler yapacak kişilerden oluşur. Bizim grup başkanlıklarımızda göreve gelen arkadaşlarımızın her biri en az 5 yıl öğretmenlik yaptı. Onların pek çoğuna lisans üstü eğitim ve yabancı dil şartı da konuldu. Müsteşar ve yardımcıları seviyesinde eğitim sektöründen gelmeyen sadece 3 kişi var. Bu sizce çok mu?'' yanıtını verdi.
 
Bakan Dinçer, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, kendisine yönelik ''intihal'' suçlamasında bulunduğunu hatırlatarak, ''İntihal konusunu dile getiren zat önce kendi servetleri ile ilgili kaynaklarını topluma açıklasın'' dedi.
 
-Önerge tartışması-
 
Bu arada, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifin, grupların vereceği 4 değişiklik önergesi ile sınırlı tutulduğunu, ancak bunun yanında milletvekillerinin de önerge verme haklarının bulunduğunu belirterek, İçtüzük ihlali yapıldığını ileri sürdü. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, usul tartışması açtı.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, temel kanun olarak ele alınan teklif ve tasarılarda uygulamanın geçmişten beri bu şekilde olduğunu ifade etti.
 
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da İçtüzüğe göre değişiklik önergesi sayısının 4 ile sınırlandırılamayacağını ifade etti.
 
Yakut, konuşmaların ardından, konuyla ilgili bir açıklama yaptıktan sonra, tutumunda bir değişiklik olmadığını, önerge sayısının 4 ile sınırlı tutulacağını söyledi.
 
Teklifin 1. Bölümü üzerindeki görüşmeler sürerken, Başkanvekili Yakut, birleşime bir saat ara verdi.
 
Genel Kurul'da teklifle ilgili tartışmalar
 

AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine ilişkin, ''Katsayı adaletsizliği bitsin, meslek liselerinin ayaklarındaki prangalar çözülsün istiyoruz'' dedi.
 
TBMM Genel Kurulu'nda, ''temel kanun'' olarak görüşülen, zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran kanun teklifinin 1. bölümü üzerinde CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Nur Serter, eline aldığı teklif metnini havaya kaldırarak, ''Hukuk ve demokrasi tanımazlığın, dayatmacı yönetim anlayışının tarihe düştüğü bir belgedir. Bu, AKP'nin nasıl bir yönetim anlayışı sergilediğinin göstergesi ve gelecekte çok tartışılacak olan bir belgedir'' dedi.
 
''Komisyondan kaçırılarak geçirilen yasa teklifi için bu kadar acelece davranılmasının sebebi nedir acaba?'' diye soran Serter, teklifin siyasi bir proje olduğunu ileri sürdü.
 
Serter, ''Projede, bilim, öğrenci, öğretmen, üniversiteler yoktur. Çatışmacı bir projedir. Eğitim projesi diye sunulan teklifin bütçesi, altyapısı, pilot uygulaması yoktur; halkın desteği de yoktur. Bu proje, Başbakanın kişisel intikam projesi olarak Türkiye'nin gündemine sokulmuş bir projedir. Ari ırk yaratma, tek tip insan üretme projesidir. Bu insanın da nasıl bir insan olduğunu Başbakan tanımladı, 'kindar olsun' dedi. Proje, ayrıştırıcı ve bölücü bir projedir'' diye konuştu.
 
Bu sistemin Avrupa'da olmadığını belirten Serter, ''Ancak bu proje, Osmanlı'nın bile son döneminde terk ettiği eğitimin artığı bir projedir'' dedi.
 
BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, teklifin aslında Hükümet tasarısı olduğunu ileri sürdü. Aksoy, ''Kabine üyelerinden bazılarının karşı çıkacağı endişesiyle teklif olarak getirilmiştir. Bir düzenlemeyi getireceksin ve bunu hiç bir eğitim kurumuna sunmayacaksın, adeta ferman gibi ortaya koyacaksın ve sonra da 'bu demokrasi' diyeceksin. Bunun adı diktatörlüktür. Teklifte niyet gizlenmemiştir, açık ve ortadadır. Bu Parlamento her istediğinizi yapacak bir yer değildir, bu halk da sizin köleniz olmayacaktır'' diye konuştu.
 
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, teklifin komisyon görüşmelerinde teamüllere uyulmadığını ileri sürerek, ''6. maddeye kadar herkesin, 6. maddeden sonra AKP'nin teklifidir. Önergeler üzerinde konuşma imkanı sağlanmamıştır'' dedi.
 
Meclis'te siyaset kurumuna büyük zarar verildiğini belirten Yeniçeri, MHP'li komisyon üyeleri olarak, aklın ve sağduyunun oluşması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.
 
İmam-hatiplilere uygulanan katsayı adaletsizliğinin kaldırılması kararını yerinde bulduklarını ifade eden Yeniçeri, ''İmam hatip liselerinin orta bölümlerinin açılmasını, MHP olarak gerekli ve zorunlu görüyoruz. Kuranı Kerim'i, Peygamberimizin hayatını, hafızlık derslerini İslami bilgilerin öğrenilmesini zorunlu görüyoruz ve bunu savunuyoruz. Kuranı Kerim, sıradan, seçmeli bir ders kimliğine indirilemez'' diye konuştu.
 
-''Çocukların geleceğini çalıyorsunuz''-
 
Şahsı adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Zorbalıklar bugün yapılıyor zannediyordum ancak geçmişte de varmış. Demek ki bu genetikmiş'' dedi. ''Refah Parti'li milletvekillerinin 8 yıllık kesintisiz eğitime karşı çıktıkları ve engelleme yaptıklarına'' ilişkin haberlerin yer aldığını söylediği, 1997 yılındaki bazı gazetelerin manşetlerini okudu.
 
''Çocuklarımızın puanlarını nasıl çalacaksınız?'' diyen İnce, Konya'da özel bir ilköğretim okulundaki öğrencilerin yüzde 70'inin yıl sonu başarı puanının tam puan (500) olduğunu belirtti.
 
İnce, ''Şimdi ne olacak size söyleyeyim. Son sınıflarda 30-40 kişilik sınıflar olacak, bunların hepsini tam puanla mezun edecekler. Sonra bu kanunla okul birincilerinin yerleştirilmesinde YÖK'ün yetkisini artırdığınız için, bunları alıp okullara yerleştirecekler. KPSS sorularını kim çaldı? Çocukların geleceğini çalıyorsunuz. Siz kendi çocuklarınızı 30-40 kişilik okullarda sınıf birincisi yapacaksınız ve onları üniversitede iyi yerlere yerleştireceksiniz, işiniz gücünüz alavere dalevere'' diye konuştu.
 
Şahsı adına söz alan AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir, kesintisiz eğitim kararlarının 28 Şubat sürecinde alındığını söyledi.
 
Geçmişte öğrenciler mağdur oldukları için mesleki eğitim kurumlarına gitmek istemediğini ifade eden Erdemir, mesleki eğitimin önünü açan, tek tip vatandaş yetiştiren anlayış yerine, demokratik bir eğitim sistemi oluşturduklarını kaydetti.
 
Erdemir, ''Katsayı adaletsizliği bitsin, meslek liselerinin ayaklarındaki prangalar çözülsün istiyoruz'' dedi.

aa


Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,218 µs