En Sıcak Konular

İnternet Komisyonu, TOBB yetkililerini dinledi

28 Mart 2012 16:44 tsi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yetkilileri, Türkiye'nin yazılım konusunda eleman ihtiyacı bulunduğunu belirterek, bu alanda ileri düzeyde olan İsrail, Hindistan, Çin gibi ülkelerden bilişim uzmanı getirmek istemediklerini, Türkiye'nin ihtiyac



''TBMM Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ile İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler ve Aile Yapısı Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'', AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın başkanlığında toplandı.

Komisyon, TOBB Türkiye Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri Meclisi Başkan Yardımcısı Nuray Başar ile Meclis üyesi ve sektör temsilcisi Ertan Barut'u dinledi.

Başar, bilişim sektörünün ihtiyaçları konusunda komisyonda yaptığı sunumda; bir Ulusal Yazılım Stratejisi'ne ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, sektörde faaliyet gösterecek iş gücünün istenilen pazar niteliklerinde olması gerektiğini söyledi. Başar, ''Mesleki tanımlara uygun eğitim müfredatı, sektörün katılımı ile oluşturulmalı. Firmalara teknik eğitim maliyetleri için vergi indirimi gibi ilave dolaylı teşvikler sağlanmalıdır'' dedi.

Bilişim sektöründe mesleki standartlar ve kurumsal yeterliliklerin oluşturulmasına dikkati çeken Başar, şöyle devam etti:

''Sektörün çıkarlarını koruyacak ve gözetecek yasaya dayalı bir meslek örgütüne ihtiyaç vardır. Bunun için öncelikle sektördeki mesleklerin belirlenmesi, standartların ve yeterliliklerin oluşturulması gerekmektedir. Kanuna dayalı kurulacak olan meslek örgütü, mevcut STK'ların aksine, istişari değil icra yeteneği olan ve tüm sektörün üye olması zorunlu olan bir meslek örgütü olmalıdır.''

-''Türkiye'de bilişim treni kaçmış değil''-

TOBB Türkiye Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri Meclisi üyesi Ertan Barut da yazılım sektörünün sorunları ve çözüm önerileri hakkında yaptığı sunumda, Türkiye'de yazılım uzmanlarına büyük ihtiyaç olduğunu belirterek, ''İsrail'den, Hindistan'dan, Çin'den eleman getirmek istemiyoruz. Bazıları bu alanda insan kaynakları için oralara yöneliyor. Bizim ülkemizde de bilişim insanı yetiştirmek için imkanların sağlanması gerekiyor'' diye konuştu.

Barut, bilişim sahasında Türkiye'nin büyük potansiyeli bulunduğuna işaret ederek, ''Türkiye'de tren kaçtı deniliyor. Yok böyle bir şey. Türkiye'de büyük potansiyel var. Bu iş için gerekli her şey de mevcut. Dev projeler üretilebilinir'' dedi.

Komisyon üyelerinin Türkiye'nin yazılım ihracatının hangi seviyelerde olduğuna ilişkin sorusuna Barut, bu konuda resmi ve kayıtlı verilerin birtakım gerekçeler yüzünden tam olarak ölçülemediğinin altını çizerek, ''Piyasaya sorduğumuzda 300-400 milyon dolar düzeyinde bir yazılım ihracatı olduğu biliniyor. Ancak potansiyelimiz daha da yüksek'' şeklinde yanıt verdi.

Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,883 µs