En Sıcak Konular

Arap Dışişleri Bakanları Bağdat'ta toplandı

28 Mart 2012 16:13 tsi
Arap Dışişleri Bakanları, Irak'ın başkenti Bağdat'ta ağırlıklı olarak Suriye'nin konuşulacağı toplantıda bir araya geldi.

Toplantının başında Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari açılış konuşmasını yaptı. Açılışa geç gelen Irak Başbakanı Nuri El Maliki de kısa konuşmasında Arap bakanlara "hoş geldiniz" mesajı verdi ve daha sonra salondan ayrıldı.

Dışişleri Bakanları'nın, yarınki Arap Birliği liderleri zirvesinde alınacak konuları tartışıyor. Zirveye 10 liderin katılması bekleniyor. Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Suriye hükümeti tarafından kabul edilen Annan planının nasıl uygulanabileceği konusunu masaya yatıracaklar.

Toplantıya İslam işbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da katıldı. Arap Birliği'nin hazırladığı taslak metnine göre bakanlar, Arap Birliği liderlerinden, Suriye rejimine sivillere yönelik şiddet eylemlerini durdurması ve insani yardım gruplarının ülkeye girişine izin vermesi için çağrıda bulunmasını isteyecek. Arap Dışişleri Bakanları, zirvede ayrıca Filistin, Somali ve Yemen'i de görüşmesi bekleniyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, açılış konuşmasında BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik çözüm planının kabul edilmesinin, önemli bir adım olduğunu söyledi.

Türkiye ve İran'ın davet edilmediği zirveye İİT, BM, AB ve Afrika Birliği'nden temsilciler katılıyor. Zirveye Arap Baharı'nın devrime neden olduğu Tunus, Mısır, Yemen ve Libya gibi ülkelerden yeni liderler katılıyor.

ZİRVEDEN NOTLAR

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, zirve için 5 milyon dolar bütçe ayırırken, Bağdat 3 milyon çiçek ve binlerce ağaçla donatıldı. Güvenlik için 100 bin polis ve asker görev yapıyor.

Zirvenin olacağı hafta resmi tatil ilan edildi. Motosikletlere dışarı çıkma yasağı uygulanıyor. Arap zirvesinin otel, konaklama ve yemek hizmetlerini Türk firması Rixos üstlendi. Zirve için 2 bin 500 Türk çalışıyor.

(CİHAN)

Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,627 µs