En Sıcak Konular

Güney Kıbrıs'a su var mı?

28 Mart 2012 14:53 tsi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'den KKTC'ye su getirilmesi projesiyle ilgili olarak şunları söyledi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Güney Kıbrıs'a (su) verileceği konusuna ben karar veremem. Biz yatırımcı birimiz'' dedi.

Eroğlu, Küba'nın Ankara Büyükelçisi Jorge Quesada Concepcion ile Sırbistan'ın Ankara Büyükelçisi Dusan Spasojeviç'i makamında kabul etti.

Gazetecilerin taşkın risklerine ilişkin sorusu üzerine Eroğlu, Türkiye'de taşkın problemi olduğunu vurguladı.

Eroğlu, Ocak ve Şubat aylarında yoğun kar yağışları gerçekleştiğini ve sıcaklık artışıyla kar erimelerinin oluşacağına dikkati çekerek, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu'dan başlayarak taşkın gerçekleşmesini öngördüklerini dile getirdi.

Konuyla ilgili olarak hazırlık yaptıklarını, valiliklere genelge gönderdiklerini, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin de seferber edildiğini belirten Eroğlu, ''Heyelan olabiliyor, çığ olabiliyor. Onları önlememiz mümkün değil. Onlar bizim mesuliyetimizde değil. Vatandaşlarımızın bu konuda hassas olmaları lazım. Bilhassa muhtarlardan belediye başkanlarına, kaymakamlardan valilere kadar bu konuda herkesin hassas olması lazım. Gereken ikazları yaptık. Tedbirler alınıyor, inşallah can ve mal kaybı olmadan bu taşkınları atlatırız. Teyakkuz halindeyiz'' diye konuştu.

''Taşkınlarla ilgili Bulgaristan ile bir işbirliği söz konusu olabilir mi?'' şeklindeki soruya da Eroğlu, Romanya ve Bulgaristan'ın hem Avrupa Birliği (AB) hem de Birleşmiş Milletler (BM) tarafından taşkınlarla ilgili ikaz edildiğini hatırlattı.

Eroğlu, önümüzdeki hafta bir heyetin Bulgaristan'a giderek hem taşkınları hem de Tunca Projesi'ni ele alacaklarına ifade ederek, şunları söyledi:

''Bulgaristan Başbakanı, Türkiye'yi geçen hafta ziyaret ettiğinde ben de toplantıdaydım. Türkiye ile Bulgaristan arasında yüksek düzeyli konsey kuruldu. Hatta bu konuda biz bir mutabakat zaptı da imzaladık. Önce dört kişilik bir heyet gidecek. Önümüzdeki haftalarda ben de Bulgaristan'a giderek, Başbakan ve ilgili bakanlarla görüşerek, durumu müzakere edeceğim.''

KIBRIS'A SU TAŞIMA PROJESİ

Kıbrıs'a su taşıma projesiyle ilgili olarak gelinen son aşamanın sorulması üzerine ise Eroğlu, projeyi 4 aşamada gerçekleştireceklerini vurguladı.

Eroğlu, birinci adım olan Anamur'daki Alaköprü Barajı'nın temelini 7 Mart 2011 tarihinde attıklarını anımsatarak, ikinci adımı ise Kıbrıs'taki Geçitköy Barajı'nın oluşturduğunu kaydetti.

Geçitköy Barajı'nın temelini 30 Mart'ta atacaklarını ve tören gününde bitiriliş tarihini duyuracaklarına dikkati çeken Eroğlu, ''Üçüncü büyük adım da deniz geçişidir. Bunun da ihalesi yapıldı. Şu anda değerlendirme yapılıyor. Birkaç ay içinde onun da temelini atacağız. Çok zor bir proje. Asrın projesi. Başbakanımızın konuyla ilgili '7 Mart 2014 saat 13.00'te bunu bitirin' diye talimat verdi. Biz de o konuyla ilgili gece gündüz çalışıyoruz'' dedi.

''Su, Güney Kıbrıs'a da verilecek mi?'' sorusunu da Eroğlu, şöyle yanıt verdi:

''Güney Kıbrıs'a verileceği konusuna ben karar veremem. Biz yatırımcı birimiz. Şuraya su götür, götürürüz. Nereye istenirse, dünyanın öbür ucuna da su götürecek gücümüz var bakanlık olarak. Biz, hükümetimizin talimatlarına, Başbakanımızın talimatlarına uygun hareket ediyoruz. Ver derse verecek gücümüz var tabii ki. Ama tabii ki Kuzey Kıbrıs'la anlaşması lazım. Hizaya girmesi lazım. Hizaya girmeden bir damla su veremeyiz. Bu benim şahsi kanaatim. Ama hükümetimiz ne emreder onu bilemem.''

Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,139 µs