En Sıcak Konular

Türk üzümü sınıfta kaldı

28 Mart 2012 12:34 tsi
Türk üzümü sınıfta kaldı Greenpeace, “Kimyasal maddesiz yemek” başlıklı el kitabında, Türkiye’de üretilen sebze meyveler konusunda uyardı.

Test edilen ürünlerin bir kısmında, sınırın üzerinde kimyasal maddeler tespit edildiği açıklandı.

Çevre örgütü Greenpeace, Almanya’da hazırlanan 26 sayfalık el kitapçığı ile tüketiciyi, kimyasal maddelerden zarar görmüş sebze ve meyveler konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Greenpeace uzmanları, üretim sırasında sebze meyvelere sıkılan kimyasal maddeleri araştırarak, 76 çeşit sebze ve meyveye dair sonuçları bir el kitapçığında bir araya getirdi.

Araştırma sonucuna göre, geleneksel olarak üretilen meyvelerin yaklaşık yüzde 80'inde ve test sebzelerinin yüzde 50'inde zararlı organizmaları engellemek amacıyla tarımda kullanılan “pestisit” türündeki kimyasal maddelere rastlandı. Greenpeace uzmanı kimyager Manfred Santen, “Yemeğinde kimyasal madde olmasını istemeyenler, organik ürün almalı ya da ürünlerin hangi ülkeden olduğuna bakmalı” dedi.

"Kimyasal maddesiz yemek" adlı el kitapçığında, Avrupa Birliği ülkelerindeki sebze ve meyvelerin, Türkiye ve denizaşırı ülkelere göre daha az kimyasal madde içerdiği belirtiliyor.

Türkiye liste başı

Laboratuvarda toplam 22 bin 481 test ürünü üzerinde, 351 etkin maddeye rastlandı. Birçok sebze ve meyvede farklı kimyasal maddelerin karışımlarından hazırlanmış kokteyl karışımlar tespit edildi. En fazla kimyasal maddenin kullanıldığı ürünler listesinin başında ise Türkiye'den, 24 kimyasal maddenin tespit edildiği sofralık üzüm yer alıyor.

Türkiye’de yetiştirilen biber, armut, kabak ve greyfurt da incelemeye tabi tutulan meyve ve sebzeler arasında. İnceleme sonucuna göre, bu ürünlerdeki pestisit miktarı sıklıkla Avrupa Birliği tarafından belirlenen kimyasal madde sınırının üzerinde. Buna ek olarak, Hindistan ve Tayland'da üretilen egzotik ürünlerden biber ve bamyanın da sorun teşkil eden oranlarda kimyasal içerdiği belirtiliyor.

Kimyager Manfred Santen, sebze ve meyve yetiştiriciliğinde yasal olarak çeşitli sayıda kimyasal maddenin püskürtülmesine olanak sağlandığına dikkat çekerek, kokteyl kimyasallar konusunda uyarıyor. Greenpeace, sağlık önlemleri kapsamında, yasal kimyasal madde sınırının yeterli olmadığını belirterek, özellikle de çocuk, hamile ve hastaların zirai maddelerden korunması gerektiğine dikkat çekti.

Greenpeace el kitapçığında uzmanlar tarafından test edilen sebze ve meyveler, farklı ülkelerdeki farklı bölgelerdeki süpermarket, iskontocu, perakende ve toptan satış yerlerinden alındı.

DW Türkçe 

Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,887 µs