iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Hasan bile anladı, Cengiz anlamadı

28 Mart 2012 11:57 tsi
Hasan bile anladı, Cengiz anlamadı Kimileri küresel konjonktür diyor, kimiler global gereksinim diyor, Hasan Cemal’de, ‘zamanın ruhu’ diyor. Cengiz Çandar ne diyor?. Ne desin… iyibilgi Ankara

Terör örgütüyle mücadelede yeni bir dönemi girildiği ve kimilerine göre eski planlardan farkı olmadığı söylenen yeni hükümet stratejisinin bir değişik tarafı da dış politik iklim! Bu önemli mi? Hem de nasıl…

Hükümetin yeni bakışı üzerine-gelenek olduğu üzere-bir tartışmadır gidiyor. Konuyu yerel üzerinden okuyanlar için bu planın başarılı olması yemin billah mümkün değil.

Açıyı geniş tutanlar ise farklı bir halin olduğunun farkında. Bu ayrışmanın en güzel örneklerini şu sıralar Milliyet’ten Hasan Cemal ve Radikal’den Cengiz Çandar veriyorlar.

Kürt meselesi ve terörle mücadele noktasında çoğunlukla ve yıllardır paralel konumda bulunan bu iki isim dünkü yazılarında bakın nasıl ayrılıyorlar…

Hasan Cemal:

“Kürt sorununda silah ve şiddetin kullanım süresi çoktan doldu. Bu yolu zorlamaya devam etmek, PKK’nın kitle desteğini zayıflatır, PKK’yı marjinalleştirir…”

“… PKK silahların susması için bir an önce düğmeye basmalı, BDP de bu konuda inisiyatif kullanmalıdır.”

“Amerika’nın Türkiye’ye yine ihtiyacı var. Washington açısından İran’da, Irak’ta, Suriye’de Türkiye’yle işbirliği hayati önem taşıyor.”

“Irak Kürt yönetimi de Türkiye’ye toz kondurmak istemiyor. Amerika’nın Irak’tan çekildiği, Bağdat’ın Şii Başbakanı Maliki’yle Kürtler arasındaki ilişkilerin gitgide kötüleştiği, Suriye’nin her geçen gün ‘iç savaş’a savrulduğu bir dönemde, Türkiye’yi kesinlikle karşısına almaktan yana değil Mesut Barzani...”

“Diplomatik deyişle dış konjonktür, yani çevremizdeki koşullar PKK’nın lehine gelişmiyor. Yalnız ‘dış konjonktür’ değil, zamanın ruhu da PKK’ya karşı.”

Cengiz Çandar:

“… Kürtler ve onlarla bağlantılı olarak PKK, ‘denklem’e girince, konu iyice çetrefilleşiyor. Türk devletinin bakış açısındaki ‘genellemeler’ yanıltıcı olur. Zaten o geleneksel ve ‘genellemeci’ bakış açısı, hafta sonu dolaşıma sokulan ‘Devletin Yeni Kürt Planı’nın ‘ölü’ doğumuna neden oldu.”
 
“…. (BDP’nin) ‘İmralı’ ve ‘Kandil’den uzak durmaları’ ve ‘siyasi inisiyatif koymaları’ şartıyla olduğunu biliyoruz. Bunun geçerli olamayacağını da gayet iyi bildiğimiz gibi, doğru da olmayacağını savunuyoruz.”
 
“Devlet, geleneksel Kürtleri bölme ve kendisinin ‘İyi Kürt-Kötü Kürt ayrımı’na bu kez BDP’yi de dahil etme niyetini hissettiriyor.”
 
“PKK’nın ‘kötü Kürtleri’ni BDP’nin ‘iyi Kürtleri’ne dönüştürmek mümkün olur mu?
Bunun denenmesinin zaman kaybından, dolayısıyla yeni can ve mal kayıplarından başka sonuç getirebileceğini sanmıyoruz.”

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,436 µs