En Sıcak Konular

Dinçer: 12 yıllık eğitime ihtiyaç var

28 Mart 2012 09:52 tsi
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, zorunlu eğitimin 12 çıkarılmasının dünya ile Türkiye arasında meydana gelen stratejik açıklığı kapatmak için gerekli olduğunu bildirdi.

Dinçer, teklifin tümü üzerinde yaptığı konuşmada, zorunlu eğitimin 12 çıkarılmasına ciddi anlamda ihtiyaç olduğunu söyledi. Dinçer, zorunlu eğitimin 12 çıkarılmasının; dünya ile Türkiye arasında meydana gelen stratejik açıklığı kapatmak için gerekli olduğunu ifade etti.

Pek çok ülkede eğitimin farklı şekillerde de olsa kesintili hale getirildiğini belirten Dinçer, dünyanın pek çok ülkesinde kademeli sistemin 6 3 3, 5 4 3, 5 3 4 veya 4 4 4 şeklinde uygulandığını anlattı. Dinçer, ''Aslında eğitim sisteminin önemli olan boyutu sürenin belirlenmesidir. Kademeli hale getirilmesi zaruridir'' dedi.

Okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesine temel olarak bakıldığında hiç bir mahsur olmadığını vurgulayan Bakan Dinçer, dünyanın hiç bir ülkesinde okul öncesi eğitimin kanunla zorunlu hale getirilmediğini kaydetti. Dinçer, Türkiye'de yaklaşık 36 bin civarında köy, 44 bin civarında mezra bulunduğunu, okul öncesinin zorunlu hale getirilmesinin buralarda tedbir almayı gerektireceğini ifade etti.

36 ay ile 60 ay arasındaki çocukların okullaşma oranını yüzde yüze çıkarmak için her türlü tedbiri alacaklarını ve çaba sarf edeceklerini belirten Dinçer, okula başlamada üst sınırın 72 ay, alt sınırın 60 ay olacağını bildirdi.

Dinçer, 1997-1998 eğitim öğretim yılında mesleki eğitim oranının yüzde 45 olduğunu, ancak 2000-2001 eğitim öğretim yılında yüzde 38'e kadar düştüğünü, 2010-2011 yılı sonu itibariyle yüzde 48 olduğunu kaydetti.

AK Parti'li Milli Eğitim bakanlarının ne kadar başarılı olduğunun 2003 yılından sonra yapılan çalışmalara bakılarak kolayca anlaşılabileceğini belirten Dinçer, okullaşma oranlarındaki artışın bunun en önemli göstergesi olduğunu bildirdi.

Yeni sistemde bazı uygulamaların Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılmasının sıkça eleştirildiğini anımsatan Dinçer, ''Bununla ilgili hukuki mevzuatın nasıl yapılacağı düzenlendi. İhaleler şeffaf bir şekilde yapılacak, bunu da tüm kamuoyu görecektir'' diye konuştu.

Yeni sistemin uygulanmasıyla birlikte açığa çıkacak bir öğretmen olmayacağını belirten Dinçer, AK Parti Hükümeti'nin öğretmen kadrosu oluşturma yönündeki yoğun çabalarını herkes tarafından çok iyi bilindiğini söyledi.

Eğitim sisteminin, daha esnek ve daha demokratik bir hale getirilmesine çalıştıklarını anlatan Dinçer, ''Eğitim sistemi demokratikleştikçe ve esnekleştikçe bu ülkede yaşayan herkes hangi etnik ya da dini yapıda olursa hepsi bu demokratikleşmeden faydalanacaktır. İmam hatip okulları da bundan azami derecede yararlanacak'' şeklinde konuştu.

-''Sayın Çiçek'i tanımıyoruz artık''-

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de teklifin tümü üzerinde şahsı adına söz aldı.

Kanun teklifinin daha komisyon aşamasında ''sakat'' hale geldiğini savunan İnce, ''Çankaya'da oturan zat, AKP'nin Cumhurbaşkanı olmasa, bu teklifi elinin tersiyle iter ama Cumhurbaşkanı olacak, milletin Cumhurbaşkanı olacak. AKP'nin sıcak siyasetini yüreğinde hissetmeyecek. Anayasa Mahkemesi sizin mahkemeniz olmasa oradan da döner'' diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in uygulamalarını eleştiren İnce, şöyle devam etti:

''Sayın Çiçek evrak memurudur. Bu saatten itibaren Çiçek'i tanımıyoruz artık CHP grubu olarak. İl il geziyor. Neymiş? 'Yeni Anayasa İçin Türkiye Konuşuyormuş.' Meclis'te zorbalık hüküm sürmüş, milletvekilleri tekmelenmiş, Meclis Başkanı gıkını çıkaramıyor. Gözünü koltuk doyursun. 30 yıldır milletvekilisin. Herşey oldun. Ne olmayı bekliyorsun daha? Bir kere devlet adamı ol, frak giymeyle Meclis Başkanı olunmaz. Meclis Başkanı milletvekillerinin hakkını, hukukunu savunacak.

8 kesintisiz yıllık eğitimin zararlarını ortaya koyan bir rapor var mı? 15 yıl olmuş bu sisteme geçileli. 10 yılı size ait neden düzeltmediniz? Yeni sisteme harcanacak para nereden bulundu?''

Bazı illerin valilerinin, kanun teklifini protesto etmek için Ankara'ya gelmek isteyen öğretmenlere izin vermediğini öne süren İnce, ''Öğretmeleri Ankara'ya bırakmayan valilere sesleniyorum; gün gelir hesap döner. Devletin, milletin valisi olun'' dedi.

AK Parti milletvekillerine de seslenen İnce, ''Gün gelecek sizi ne sayısal çoğunluğunuz ne de sırtınızı sıvazlayan Obama kurtaracak'' ifadesini kullandı.

Nazım Hikmet'in, ''Bulutlar Adam Öldürmesin'' adlı şiirinden dizeler okuyan İnce, ''Size çakma bir ustanın değil gerçek bir ustanın sözleriyle yanıt vermek istedim'' şeklinde konuştu.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerin görüşülmesine geçildi.

Verilen aranın ardından Hükümet ve Komisyon'un yerine oturmaması üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.



AA

Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,588 µs